Eastern Promises

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eastern Promises
Ohjaaja David Cronenberg
Käsikirjoittaja Steven Knight
Tuottaja Paul Webster
Robert Lantos
Säveltäjä Howard Shore
Kuvaaja Peter Suschitzky
Leikkaaja Ronald Sanders
Pääosat Naomi Watts
Viggo Mortensen
Vincent Cassel
Armin Mueller-Stahl
Brice Stratford
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Focus Features
Levittäjä Focus Features
Netflix
Vudu
iTunes
Ensi-ilta 14. syyskuuta 2007
Kesto 101 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Eastern Promises on David Cronenbergin ohjaama draamaelokuva Lontoossa toimivasta venäläismafiasta. Elokuvan ensi-ilta oli 8. syyskuuta 2007 Toronton elokuvajuhlilla, jossa se voitti yleisöpalkinnon. Elokuva on myös ehdolla kolmen vuoden 2008 Golden Globe -palkinnon saajaksi. Nikolai Luzhinin roolia näytellyt Viggo Mortensen oli myös ehdokkaana vuoden 2008 parhaan miespääosan Oscar-palkinnolle.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Viggo Mortensen  Nikolai Luzhin 
 Naomi Watts  Anna Ivanovna Khitrova 
 Vincent Cassel  Kirill 
 Armin Mueller-Stahl  Semjon 
 Jerzy Skolimowski  Stepan 
 Mina E. Mina  Azim 

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tarina sijoittuu Lontooseen, jossa Naomi Wattsin esittämä kätilö Anna on työvuorossa, kun paikalle tuodaan raskaana oleva 14-vuotias tyttö. Tyttö synnyttää tyttövauvan, mutta kuolee itse. Anna ottaa kuolleen nuoren äidin päiväkirjan selvittääkseen hänen sukulaisensa. Päiväkirjassa vaikuttaa olevan jotakin mikä kiinnostaa venäläistä mafiaa. Anna kohtaa myös mafialle työskentelevän ammattirikollisen, Viggo Mortensenin esittämän tatuoidun Nikolain. Nikolai tekee mafialle sekalaisia väkivaltaisia töitä mutta kutsuu itseään vain kuskiksi. Nikolai auttaa "kapteeniaan", Vincent Casselin esittämää Kirilliä hävittämään ruumiin käsiteltyään sen ensin.

Annan ottama päiväkirja aiheuttaa suuria ongelmia ja Anna kohtaa Nikolain useasti ja heille kehkeytyy erikoinen suhde, joka on osa tapahtumaketjua johon kuuluu muun muassa murhia ja salaliittoja. Kaikki saa uuden käänteen kun mafiapomo Semjon lupaa Annalle tiedot vauvan perheestä, jos saa päiväkirjan. Annan setä Stepan on tätä ideaa vastaan mutta Anna suostuu. Nikolai hakee kirjan, mutta ei anna osoitetta. Anna tuohtuu ja vaatii osoitetta Nikolailta. Stepan kiihtyy ja sylkee Nikolain kasvoille, joka suhtautuu tähän aivan tyynesti. Nikolai vie päiväkirjan Semjonille, joka polttaa sen ja käskee Nikolain tappaa Annan sedän.

Tšetšenialainen rikollisryhmä puolestaan tahtoo Semjonin pojan Kirillin päätä vadille, koska tämä järjesti tšetšeeniryhmän jäsenen kuoleman. Semjon järjestää asioita ja Nikolai otetaan mafian sisäpiiriin, mutta pian selviää että tarkoitus oli tehdä Nikolaista syyllinen tšetšeenin murhaan ja samalla koston kohde. Parturi Azim, joka oli osallisena murhaan, houkuttelee Nikolain saunaan, jossa mafian miehet iskevät. Nikolai taistelee vastaan, haavoittuu pahasti mutta tappaa molemmat hyökkääjät.

Nikolai viedään sairaalaan, jossa Anna vierailee hänen luonaan. Anna haluaa tietää mitä hänen sedälleen on tapahtunut. Nikolai kertoo, että hänen piti lähettää Annan setä taivaaseen mutta Nikolai lähetti hänet Skotlantiin turvaan. Poliisi vierailee Nikolain luona jolloin paljastuu, että Nikolai on Venäjän tiedustelupalvelu FSB:n agentti, joka soluttautui mafiaan ja neuvoo työnantajalleen miten he saavat Semjon vankilaan, jolloin Nikolai saisi vallan mafiassa. Semjon käskee Kirillin tappaa vauva, sillä vauva on ainoa todiste rikoksesta, alaikäiseen sekaantumisesta. Kirill hakee vauvan jolloin Anna järkyttyy ja hyökkää Nikolain kimppuun ja syyttää tätä vauvan katoamisesta. Nikolai ei tiedä asiasta, mutta tietää minne Kirill vie vauvan.

Kirill itkee meren rannalla, hänen pitäisi hukuttaa vauva, mutta hän ei halua. Anna ja Nikolai saapuvat paikalle. Nikolai puhuu Kirillin ympäri ja sanoo, että valta mafiaperheessä on nyt hänen ja Kirillin. Anna ottaa vauvan, Kirill ja Nikolai lähtevät. Anna pysäyttää Nikolain vielä ja haluaa tietää kuka hän on. Nikolai ei sano nimeään. Anna ja Nikolai suutelevat ja Kirill poistuu.

Anna päättää kasvattaa vauvan itse. Nikolai puolestaan siirtyy mafian johtoportaaseen. Elokuva loppuu kohtaukseen jossa Nikolai istuu ravintolassa, yksin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arvostelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]