Deputaatiot

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Debutaatiot)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Deputaatio[1] (eli toimikunta[1], valiokunta[1]) käsite on peräisin keskiajalta 1400-luvulla latinalaisesta sanasta, jolla tarkoittaa etymologiassa yleiskansallista käsitettä ryhmästä tai henkilöistä, jotka on valittu puhumaan tai toimimaan valitsijoidensa nimissä ja puolesta. Deputaatiolla tarkoitetaan itsenäistä lainsäädäntöhaaraa kuten maakuntaneuvostoa, maakunnan hallintoa- ja hallintoelintä, paikallishallinnon yksikköä. Neuvosto koostuu presidentistä, puhemiehestä tai puheenjohtajasta, varapuheenjohtajista, toimeenpanevista komitean jäsenistä sekä näiden varajäsenistä. Ryhmä muodostaa yhdessä toimeenpanovaltaisen plenumin eli täysi-istunnon, jonka kokoonpanossa säädetään hallintopiirin konstituutioita.

Maakunnan tai provinssin deputaatiolla tarkoitetaan maakuntaa ja tämän hallintoa, joka on jonkin maan sisällä osittain tai täysin itsehallinnollinen ja autonominen alue tai autoniminen piirikunta, historiallinen tai kulttuurinen alue, johon jokin valtio jakautuu. Eri maissa termejä käytetään hieman toisistaan poikkeavassa merkityksessä kuten provinssi, jossa katolisen kirkon hallintoaluetta kutsutaan kirkkoprovinssiksi, esimerkiksi arkkihiippakuntaa.

Lähetyskunnalla tarkoitetaan edustajistosta koostuvaa valtuuskuntaa, joka lähetetään neuvottelemaan lähettäjän valtuuttamana ja muodostamaan neuvotteluosapuolet komiteaksi, valtuutetut ovat neuvotteluasemassaan oikeudellisesti käsittelemään erityisasioita lähettäjän puolesta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Robert Castrén: Finska deputationen 1808-1809
  • Dudenredaktion (Herausgeber): Duden, Das Herkunftswörterbuch. Etymologie der deutschen Sprache. In: Der Duden in zwölf Bänden. 5., neu bearbeitete Auflage. Band 7, Dudenverlag, Berlin/Mannheim/Zürich 2013, ISBN 978-3-411-04075-9, Stichwort deputieren. (lähteen etymologia: Debutaatio keski latinalainen käsite 1400-luvulta, Saksa).

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c deputaatio Vanhan kirjasuomen sanakirja (kaino.kotus.fi). Viitattu 22.4.2024.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Iso tietosanakirja, Otava 1931
  • Otavan iso tietosanakirja, Otava 1961