Death Note

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Death Note
Death Note Logo.png
デスノート
('Death note')
Genre trilleri
Manga
Tekijä Tsugumi Ōba (tarina)
Takeshi Obata (taide)
Julkaisija Japanin lippu Shūeisha
Sarjajulkaisulehti Japanin lippu Weekly Shōnen Jump
Ensimmäinen painatus joulukuu 2003 – toukokuu 2006
Kirjojen lukumäärä 12
TV-anime
Ohjaaja Tetsurō Araki
Studio Madhouse
Lisensoijat Yhdysvaltain lippu Kanadan lippu Viz Media
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Manga Entertainment
Australian lippu Uuden-Seelannin lippu Madman Entertainment
Lähetyskanavat Japanin lippu NTV
Yhdysvaltain lippu Adult Swim
Kanadan lippu YTV
Suomen lippu MTV3 Scifi
Alkuperäinen lähetyskierros 3. lokakuuta 200626. kesäkuuta 2007
Jaksojen määrä 37

Death Note (jap. デスノート) on Tsugumi Ōban käsikirjoittama ja Takeshi Obatan piirtämä mangasarja.[1] Sarja ilmestyi alun perin kotimaassaan Japanissa Weekly Shōnen Jump -lehdessä vuosina 20032006, ja sittemmin se on koottu 12 albumiin. Death Noten pohjalta on luotu myös samanniminen animesarja, joka alkoi vuonna 2006 ja päättyi vuonna 2007. Lisäksi Death Notesta on tehty kolme live-action -elokuvaa (mm. L: Change the World). Toisin kuin elokuvat, anime seuraa kohtalaisen tarkasti alkuperäistä mangaa. Death Notea alettiin suomentaa kesäkuussa vuonna 2008.

Hollywoodissa ollaan tekemällä uutta versiota Death Note -elokuvasta. Heinäkuussa 2014 elokuvan ohjaajaksi paljastettiin Gus Van Sant.

Tammikuussa 2009 IGN-sivuston laatiman sadan parhaan animaatiosarjan listalla Death Note oli sijalla 51.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

17-vuotias lukion huippuoppilas Light Yagami löytää sattumalta maasta mustakantisen muistikirjan, jonka kannessa lukee "Death Note". Sen sisäsivulla kerrotaan, että ihminen, jonka nimi kirjoitetaan kyseiseen kirjaan, kuolee, kunhan kirjoittaja tietää uhrin nimen ja kasvot. Jos kuolinsyytä ei ole kirjoitettu kirjaan, uhri kuolee vain yksinkertaisesti sydänkohtaukseen. Light testaa muistikirjan toimivuutta ja päättää ottaa sen käyttöönsä luodakseen uuden, paremman maailman vailla rikollisuutta.

Death Note on alun perin shinigamin omaisuutta. Shinigami nimeltä Ryuk ilmestyy Lightille ja seuraa tapahtumia puolueettomana.

Light alkaa tappaa televisiossa näkemiään rikollisia sydänkohtauksilla. Kuolemantapaukset eivät jää kuitenkaan maailmalla huomaamatta ja huhu jumalalliset voimat omaavasta murhaajasta leviää internetissä ja tiedotusvälineissä. Ihmiset alkavat kutsua tätä mystistä tappajaa nimellä "Kira" (englannin sanasta "killer"). Ihmiset jakaantuvat mielipiteissään kahtia, osa hyväksyy Kiran toimet, osa ei. Japanin poliisissa työskentelevä Lightin isä, Soichiro Yagami ja neljä muuta poliisia: Matsuda, Aizawa, Mogi ja Ukita, alkavat tutkia tapausta apunaan omalaatuinen ja salaperäinen mestarietsivä, joka tunnetaan nimellä L. L alkaa melkein alusta asti epäillä Lightia.

Alibin hankkimiseksi Light alkaa teeskennellä auttavansa isänsä johtamaa yksikköä sekä L:ää Kiran löytämisessä. Hän tapaa toisen Kiran, malli Misa Amanen, ja tämän shinigamin, Remin. Light ja Misa luopuvat väliaikaisesti muistikirjojensa omistajuudesta ja menettävät muistonsa niistä.

Toinen vihoista päätyy Yotsuba Corporationiin, joka alkaa tappaa kilpakumppaneitaan siellä työskentelevän kolmannen Kiran avulla. Kolmanneksi Kiraksi paljastuu Kyosuke Higuchi. Higuchi saadaan kiinni ja Light saa Death Notensa sekä muistonsa takaisin. Hän tappaa Higuchin ja myöhemmin houkuttelee Remin tappamaan L:n ja tämän avustajan Watarin. Tämän seurauksena Rem itse kuolee ja Lightista tulee Kiran tutkintaa johtava uusi L. Tätä hyväksi käyttäen Light laajentaa toimintaansa Kirana ja seuraavien neljän vuoden aikana hänen toimensa hyväksytään lähes kaikkialla.

L oli kuitenkin varautunut kuolemaansa ja tieto siitä päätyi Watarin perustamaan orpokotiin. Sieltä Kiran perään lähtevät L:n todelliset seuraajat, Near ja Mello. Mello liittoutuu mafian kanssa ja tekee kaikkensa saadakseen Kiran kiinni ennen Nearia. Near taas perustaa FBI:n ja CIA:n avustuksella yksikön nimeltä SPK (Special Provision for Kira). Mello yritti kiristää Japanin tutkintayksikköä antamaan Death Noten heille pitämällä panttivankina NPA:n johtajaa, mutta tämä kuolee ja mafia ottaa uudeksi panttivangiksi Sayun, Lightin siskon. Ryhmä onnistuu pelastamaan Sayun ja myöhemmin saamaan muistikirjan takaisin, mutta samalla Soichiro saa useita ampumahaavoja, joihin hän myöhemmin kuolee.

Near ja SPK:n agentit alkavat oikean L:n tavoin epäillä myös Lightia Kiraksi. Misa luovuttaa Death Notensa yleiselle syyttäjälle ja Kiran uskolliselle kannattajalle, Teru Mikamille, joka tappaa Kiran nykyisen puolestapuhujan ja valitsee uudeksi puolestapuhujaksi Kiyomi Takadan, joka oli Lightin entinen tyttöystävä tämän yliopistoajoilta. Mello kuitenkin kidnappaa Takadan, joka tappaa hänet Death Noten palasella. Light laittaa Takadan tekemään itsemurhan tämän jälkeen. Mutta Mikami tekee salaa saman ja siten hänen hallussaan olevan vihon piilopaikka paljastuu SPK:n agenteille ja Near onnistuu todistamaan, että Light on Kira. Light yrittää epätoivoisesti tappaa muut Death Noten palasella, mutta Matsuda ampuu häntä useita kertoja. Tajuttuaan Lightin hävinneen, Ryuk käyttää omaa Death Noteaan ja tappaa Lightin sydänkohtauksella, osana sitä sopimusta, että Light oli ensimmäinen hänen pudottamaansa muistikirjaan koskenut ihminen. Lightin oleminen Kirana päätetään pitää salassa julkisuudelta ja Nearista tulee seuraava L.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Death Note Creators Confirmed to Launch Bakuman Manga Viitattu 3.8.2009.
  2. TOP 100 Animated Series IGN Tammikuu 2009 Viitattu 30.6.2009 (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]