DayZ

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
DayZ
Kehittäjä Dean Hall
Julkaisija Bohemia Interactive
Pelimoottori Real Virtuality 3
Julkaisupäivä 2012
Lajityyppi selviytymiskauhu, taktinen ammuntapeli
Pelimuoto moninpeli
Alusta Microsoft Windows
Jakelualusta lataus
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

DayZ on alun perin Dean "Rocket" Hallin modifikaatio Bohemia Interactiven julkaisemalle ARMA 2 -videopelille, mutta nykyään Bohemia Interactive omistaa oikeudet DayZ standalone -peliin, kun Dean Hall siirtyi osaksi tiimiä Bohemia Interactiveen. Pelaamiseen tarvitset ARMA 2 -pelin, sekä pelin lisäosan ARMA 2: Operation Arrowheadin. Pelissä on tarkoitus selviytyä muita pelaajia ja zombeja vastaan Chernarus-nimisessä maailmassa. Avoimen pelimaailman koko on 225 km². Pelissä kuolema on pysyvä, sillä pelaaja menettää kaikki tavaransa ja peli alkaa alusta. Itsenäisestä Dayz Standalone-pelistä on julkaistu varhainen alpha-vaihe joulukuussa 2013.

Pelaaminen

DayZ sisältää selviytymiselementtejä joten hahmosi tulee nälkäiseksi ja janoiseksi. DayZ modi versiossa on myös lämpötila mutta se ei ole vielä Standalone versiossa. Tärkein on hahmosi veri, jokainen isku jonka hahmosi saa aiheuttaa vahinkoa joka tarkoittaa veresi vähenemistä. Myös veren vuotaminen on mahdollista ja myös vaarallista hoitamattomana. Veri palautuu hitaasti modi versiossa syönnin yhteydessä ja standalonessa ajan kanssa kunhan pidät nälän ja janon poissa.

Zombiet

DayZ:n zombiet kasaantuvat yleensä kaupunkialueelle, mutta niitä on myös muualla. Ne yleensä liikkuvat hiljaa ja pieniä matkoja, mutta pelaajan huomatessaan alkavat huutaa ja juosta nopeasti. Paras tapa taistella zombeja vastaan on hyökätä lähitaisteluaseilla. Kirveet, sorkkaraudat yms. ovat hiljaisia ja tehokkaita. Päähän iskeminen on tehokkainta. Lisäksi standalonessa on mahdollista pudottaa zombi maahan iskemällä niitä päähän. Ne kuitenkin nousevat ylös, kunnes olet saanut ne täysin hengiltä. Täydellisen kuolemisen tunnistaa siitä että kuollut zombi kaatuu aina selälleen ja zombie, joka jäi henkiin kaatuu aina vatsalleen. Mod-versiossa zombeilta oli mahdollista löytää satunnaista ruokaa, mutta se ei ole vielä mahdollista standalonessa.

Pelaajat

DayZ:n maailmassa et ole yksin vaan lähes aina joku muukin on maailmassa kanssasi. toiset pelaajat ovat usien suurempi uhka kuin zombit koska mikään ei voi taata että tuntematon ystävälliseksi itseään nimittävä ei pettäisi sinua myöhemmin. pelaajat voidaan jakaa 3 päätyyppiin:

Sankarit/Heros ovat ystävällisiä pelaajia jotka auttavat uusia pelaajia ja ovat hyvin arvostettuja pelaajien kesken. kuitenkin sankarin osa ei ole helpoin koska hyvin moni haluaa tappaa heidät hyvän lootin ja suuremman luottamuksen vuoksi. tämä on johtanut siihen että useat sankarit liikkuvat ryhmissä.

Rosvot/banditit olivat ennen kunjoitettuja ja pelättyjä pelaajia. heillä oli parhaat varusteet ja he toimivat yksin ja tehokkaasti. Nykyään he ovat vihattuja koska he toimivat toisin kuin he ennen toimivat. Nykyään rosvot ovat pelaajia jotka näkevät muut pelaajat ainoastaan uhkana ja ainot keino pelastua on poistaa uhka. yleensä rosvot eivät edes kerää kuolleiden pelaajien tavaroita. heille tappanminen on huvia ilman hyödyn hakemista.

Neutraalit/neutrals on pelaajatyyppi, jolla on molempia sekä sankari- että rosvopiirteitä. He voivat auttaa toisia, mutta myös hyökätä, kun kääntävät selkänsä. Tähän luokkaan menevät useimmat pelaajat.aseet pelissä on useita aseita, mutta ammukset eivät ole niin yleisiä. lisäksi aseen aiheuttama ääni houkuttelee zombeja joten niitä käyttäessä pitäisi olla varovainen. Yleisimmät asetyypit ovet melko helppoja löytää, niitä on yleensä jokaisessa vähänkään isommassa kaupungissa. Standalone-versiossa aseen panoksia voi löytää helposti, mutta lippaita ei niinkään. Jos sinulla on ase ja siihen sopivia panoksia, on mahdollista asettaa aseeseen yksi luoti valitsemalla "chamber". Tämä toimii kaikkiin aseisiin, mutta jokaisen laukauksen jälkeen pelaajan pitää ladata uudelleen. on joitain aseita jotka eivät vaadi lipasta mutta silti voivat pitää useampaa kuin yhtä luotia kuten SKS johon mahtuu 10 luotia. Aseiden lippaita ja muutenkin korkealaatuisia aseita löytää helpoiten armeijan tukikohdista, mutta ne ovat usein juuri tämän syyn takia rosvojen ja muiden pelaajien valloittamia.

Ruoka ja juoma

DayZ on monenlaista ruokaa ja juomaa. Juotavaa on tölkeissä, pulloissa ja lisäksi kaivot sekä osa ruoista palauttaa janoa. Tölkkiruoka Standalone versiossa on avattava ennen syömistä ja se vaatii jotain terävää. Ruuvimeisselit, puukot, viidakkoveitset ja purkinavaajat avaavat tölkkejä. Ruokaa voi löytää myös hedelminä, mutta kannattaa olla tarkkana, ettei syö mätiä hedelmiä, koska ne aiheuttavat yleensä sairauksia eivätkä hyödytä pitkään. Lisäksi maailmasta löytyy mm. vitamiineja, lääkehiiltä yms. joita pelaaja voi syödä.

Veri

Pelaajilla oleva veri on resurssi, jonka palautuminen on hidasta ja se vaatii, että pelaaja ei ole nälkäinen eikä janoinen. Verta voi palauttaa myös verisiirrolla, mutta sitä varten tarvitaan luovuttaja, veren siirto sekä testausvälineet. Väärän veriryhmän veri johtaa väistämättä kuolemaan. A, B, AB ja O ovat pelin verityypit ja ne sopivat näin: A voi vastaan ottaa A ja O tyyppiä. B voi vastaan ottaa B ja O tyyppiä. AB voi vastaan ottaa A B AB ja O tyyppiä ja O voi vastaan ottaa O tyyppiä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.