Daina Taimina

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Daina Taimina

Daina Taimina (s. 19. elokuuta 1954) on latvialainen matemaatikko ja professori. Hän on tunnettu siitä, että mallintaa opiskelijoille monimutkaisia matemaattisia ja geometrisiä malleja virkkaamalla ne havainnollisiksi esineisiksi.[1]

Elämäkertaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taimina suoritti perustutkintonsa Latviassa ja täydensi tutkintoaan opiskelemalla tietojenkäsittelytiedettä.[2] Neuvostokäytänteiden mukaan hän ei voinut väitellä tohtoriksi Latviassa. Hän väitteli matematiikan tohtoriksi Minskissä Valko-Venäjän kansallisesta tiedeakatemiasta. Latvia itsenäistyi uudelleen vuonna 1991, jolloin Taimina sai tohtorin arvon myös Latviasta ja alkoi opettaa Latvian yliopistossa.

Vuonna 1996 Taimina siirtyi Cornellin yliopistoon matematiikan laitokselle.[2] Kun hän osallistui geometrian seminaariin hän näki matemaatikko William Thurstonin tekemiä hauraita paperisia mallinnuksia. Nyt Taimina sai idean: hän voisi tehdä virkkaamalla kestävämpiä ja havainnollisempia mallinnuksia.[3] Mallinnuksista tuli menestys, yhdessä aviomiehensä matemaatikko ja professori David Hendersonin kanssa Taimina esitteli niitä seminaareissa. Niitä esiintyy myös heidän yhdessä kirjoittamissa kirjoissa, kuten Experiencing Geometry: Eucleidean and non-Eucleidean with History.[4] Vuonna 2012 hänet palkittiin saavutuksistaan matematiikan konkreettisen esitystavan ja yleistajuistamisen käyttämisestä Eulerin kirjapalkinnolla.[2]

Myös taidemaailma on kiinnostunut Taiminan kudontatöistä. Hänen töitään on ollut esillä gallerioissa Yhdysvalloissa Washington D.C.:ssä sekä Latviassa, Belgiassa, Italiassa, Irlannissa ja Isossa-Britanniassa. [5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Daina Taimina: A Modern Day Mathematical Model Maker Spotlight. The Smithsonian Institute. Viitattu 14.7.2020. (englanniksi)
  2. a b c Daina Taimina – From Mathematics to Art Tapahtumat. 2016. Taide- ja museokeskus Sinkka. Arkistoitu 14.7.2020. Viitattu 14.7.2020. (suomeksi), (englanniksi)
  3. a b Henderson, David W. & Taimiða, Daina: Crocheting the Hyperbolic Plane 2001. Department of Mathematics, Cornell University, Ithaca, NY, USA. Viitattu 22.04.2018 (englanniksi) .
  4. a b York, Micehelle: Professor Lets Her Fingers Do the Talking The New York Times. 11.7.2005. Viitattu 22.04.2018 (englanniksi) .
  5. a b Not The Knitting You Know: Daina Taimina Eleven Eleven Sculpture Space. Viitattu 22.04.2018 (englanniksi) .

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]