DAB

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
DAB, DAB+, DMB teknologian käyttö maailmanlaajuisesti. (Source:WorldDMBForum country profile)

DAB (Digital Audio Broadcasting[1]) on teknologia radiolähetyksien välittämiseen digitaalisessa muodossa. Teknologian kehittäminen aloitettiin 1980-luvun lopussa. Alkuperäinen tavoite oli korvata analogiset FM-lähetykset DAB-lähetyksillä. DAB ei ole kuitenkaan saavuttanut riittävää suosiota lähetysmuodon muuttamiseksi. Syy DAB:n heikkoon menestykseen on ollut se, että kuulijat eivät ole kokeneet DAB-lähetyksistä saatavan riittävää lisähyötyä FM-lähetyksiin verrattuna. FM-lähetysten äänenlaatu on koettu riittäväksi ja FM-vastaanottimet ovat DAB-vastaanottimia halvempia.

DAB perustuu MPEG-1 Audio Layer II (MP2) -koodekkiin ja OFDM-modulaatioon. DAB-lähetysten bittivirraksi suunniteltiin 192 kbit/s, mutta suurin osa asemista (Britanniassa) lähettää vain 128 kbit/s nopeudella, mikä heikentää merkittävästi laatua.[2]

Vuonna 2006 standardia kehittävä WorldDAB Forum julkaisi DAB+ -tekniikan, joka otti käyttöön HE-AAC (MPEG 4) -koodekin ja Reed–Solomon-virheenkorjauksen. Tekniikka ei ole yhteensopiva vanhempien vastaanotinten kanssa.

Digiradiolähetyksiä suomeksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

YLEllä oli vuodesta 1997 käytössä koeverkko, jonka toiminta on lopetettu vuonna 2005. Ensimmäinen radiokanava oli Radio Peili. Myös Ruotsissa DAB uhkaa loppua, mutta jatkoaikaa annettiin vuoteen 2008 asti kunnes Ruotsin hallitus päättää asiasta. Norjassa taas FM-jakeluverkko suljetaan vuoteen 2014 mennessä ja korvataan kokonaan digitaalisella DAB-jakeluverkolla.

Ruotsissa on kuitenkin ehditty käynnistää mm. suomenkielinen DAB-kanava Sisuradio. Sisuradio kuuluu myös Internetissä ja analogisesti Ruotsin kaapelitelevisioverkoissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.