DAB

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
DAB, DAB+, DMB teknologian käyttö maailmanlaajuisesti.[1]

DAB (< engl. Digital Audio Broadcasting,[2] suom. digitaalinen ääniyleisradio[3]) on teknologia radiolähetysten välittämiseen digitaalisessa muodossa. Teknologian kehittäminen aloitettiin 1980-luvun lopussa. Alkuperäinen tavoite oli korvata analogiset FM-yleisradiolähetykset digitaalitekniikalla. DAB ei ole kuitenkaan saavuttanut riittävää suosiota lähetysmuodon muuttamiseksi. Syy DAB:n heikkoon menestykseen on ollut se, että kuulijat eivät ole kokeneet DAB-lähetyksistä saatavan riittävää lisähyötyä FM-lähetyksiin verrattuna. FM-lähetysten äänenlaatu on koettu riittäväksi ja FM-vastaanottimet ovat DAB-vastaanottimia halvempia.

DAB perustuu MPEG-1 Audio Layer II (MP2) -koodekkiin ja OFDM-modulaatioon. DAB-lähetysten bittivirraksi suunniteltiin 192 kbit/s, mutta suurin osa asemista (Britanniassa) lähettää vain 128 kbit/s nopeudella, mikä heikentää merkittävästi laatua.[4]

Vuonna 2006 standardia kehittävä WorldDAB Forum julkaisi DAB+ -tekniikan, joka otti käyttöön HE-AAC (MPEG 4) -koodekin ja Reed–Solomon-virheenkorjauksen. Tekniikka ei ole yhteensopiva vanhempien vastaanottimien kanssa.

Ylellä oli vuodesta 1997 käytössä koeverkko, jonka toiminta on lopetettu vuonna 2005.[5][6] Ensimmäinen radiokanava oli Radio Peili. Ruotsissa suunniteltiin analogisten lähetysten korvaamista DAB+:lla vuoteen 2024 mennessä, mutta suunnitelmasta on luovuttu.[7][8] Norjassa FM-jakeluverkko päätettiin sulkea vuoteen 2017 mennessä ja korvata kokonaan digitaalisella DAB-jakeluverkolla[9]. Norja onkin suurimpien kaupunkien osalta lakkauttanut analogiset FM-lähetykset tammikuun 11. päivään 2017 mennessä korvatakseen ne DAB-teknologialla. Peräti kaksi kolmasosaa norjalaisista vastustaa muutosta, vaikka Norjan yleisradio (NRK) on kampanjoinut DAB:n puolesta intensiivisesti.[10] Suurimpien kaupunkien ulkopuoliset paikallisradioasemat voivat kuitenkin lähettää vanhantyylisiä taajuusmoduloituja analogilähetyksiä vuoteen 2022 asti.

Myös Ruotsissa on kuitenkin ehditty käynnistää mm. suomenkielinen DAB-kanava Sisuradio. Sisuradio kuuluu myös Internetissä ja analogisesti Ruotsin kaapelitelevisioverkoissa.

Virossa jatkuu DAB+ radiolähetyksien testaus myös vuonna 2024. Se on keskitetty erityisesti Viron pääteille ja sitä voi kokeilla seuraavasti:

Tallinn - Narva maantie: Tällä tiellä voit testata samalla taajuusalueella olevien radiokanavien toimintaa ja yhteyksiä eri lähettimien välillä.

Tallinn - Tartu maantie: Tällä tiellä voit testata eri taajuuksien yhteistyötä eli miten vastaanottosignaali siirtyy yhdestä lähettimestä toiselle.

Testausvaiheessa Viron DAB+ -verkossa lähetetään 12–18 radiokanavaa ja kaikilla radioasemilla on mahdollisuus osallistua testaukseen. Tällä hetkellä lähetetään testilähetyksissä seuraavista mastoista: Tallinnan Televisiomasto, Koeru, Pehka ja Valgjärve. Duo Media Networks aloitti DAB+-lähetysten välittämisen Tartossa ja Pärnussa huhtikuun 2023 viimeisinä päivinä ja lähettävät yhteensä yhdeksää radiokanavaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. WorldDMBForum country profile
  2. Lyhenneluettelo, Kotus
  3. LVM : Analogisten televisiotaajuuksien käyttö siirryttäessä digitaaliseen jakeluun. Selvitys; PDF (891,3 kt) (PDF) julkaisut.valtioneuvosto.fi. Arkistoitu 18.10.2021. ”Lyhenteet : DAB Digital Audio Broadcasting, digitaalinen ääniyleisradio” Viitattu 18.10.2021.
  4. http://www.frequencyfinder.org.uk/DAB_sound.html (Arkistoitu – Internet Archive)
  5. Avola, Pertti: Yle luopuu digiradion dab-kokeilusta. Helsingin Sanomat, 24.2.2005. HS arkisto (maksullinen). Viitattu 31.7.2018.
  6. Pääkkönen, Sirpa: Suomi ei kiirehdi digiradioon siirtymistä Helsingin Sanomat. 27.4.2015. Viitattu 31.7.2018.
  7. http://etn.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=2165:ruotsissa-roskiin-10-miljoonaa-radiota&catid=13&Itemid=101
  8. http://www.dn.se/bostad/regeringen-stoppar-overgangen-till-dab-radio/
  9. http://www.worlddab.org/country-information/norway (Arkistoitu – Internet Archive)
  10. Norwegians are about to lose their FM radio and they’re not happy about it thelocal.no. 21.12.2016. Viitattu 21.12.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]