Colchester

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Colchester
Colchesterin keskustaa
Colchesterin keskustaa
Colchesterin sijainti
Colchesterin sijainti
Valtio Yhdistynyt kuningaskunta
Osa Englanti
Hallintoalue Itä-Englanti
Kreivikunta Essex
Borough Colchester
Väkiluku (2001) 104 309

Colchester on kaupunki Itä-Englannissa. Se on Essexin kreivikunnan suurin kaupunki ja Colchesterin boroughin hallintokaupunki.

Colchesterin asukasluku on 104 390 (2001)[1] ja vanhimpana tunnettuna roomalaisena kaupunkina maassa, se pitää itseään Britannian vanhimpana kaupunkina.[2]

Colchester sijaitsee 83 kilometriä koilliseen Lontoosta ja sieltä pääkaupunkiin kulkee A12-tie ja Great Eastern Main Line -rautatielinja.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Colchesteria on pidetty vanhimpana Rooman valtakunnan kaupunkina Britanniassa. Sen kelttinimi oli Camulodunon, joka tarkoittaa (sodanjumala) "Camuloksen linnoitusta". Roomalaisten Britannian valloituksen vuonna 43 jälkeen paikalle rakennettiin legioonalaislinnoitus ja paikkakunnan nimi roomalaistettiin muotoon Camulodunum. Camulodunum toimi roomalaisten ensimmäisenä Britannian pääkaupunkina, mutta se tuhottiin Boudiccan johtamassa kansannousussa vuonna 61. Jokin aika hävityksen jälkeen Lontoosta tuli uusi Britannian provinssin pääkaupunki. Rooman valtakunnan rajan siirryttyä pohjoisemmaksi Camulodunumista tuli colonia nimeltään Colonia Claudia Victricensis.

East Anglian viikingit valloittivat Colchesterin ja suurimman osan Essexia 800-luvun loppupuolella. Kaupunki pysyi viikinkien hallussa aina vuoteen 920, jolloin Edvard Vanhempi voitti sen haltuunsa.

Keskiaikaisen Colchesterin tärkein maamerkki on Colchesterin linna, jonka normannit rakensivat 1000-luvulla vanhan roomalaisen temppelin paikalle.

Vuosien 1550 ja 1600 välillä kaupunkiin muutti suuri määrä kutojia ja vaattureita Flanderista. Colchesterin keskustassa on yhä "hollantilaisen korttelin" (Dutch Quarter) nimellä kulkeva osa.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin menestynein jalkapalloseura on Colchester United.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]