Colchester

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Colchester
Colchesterin keskustaa
Colchesterin keskustaa
Colchesterin sijainti
Colchesterin sijainti
Valtio Yhdistynyt kuningaskunta
Osa Englanti
Hallintoalue Itä-Englanti
Kreivikunta Essex
Borough Colchester
Väkiluku (2001) 104 309

Colchester on kaupunki itäisessä Englannissa. Se on Essexin kreivikunnan suurin kaupunki ja Colchesterin borough'n hallintokaupunki.

Colchesterin asukasluku on 104 390 (2001).[1] Britteinsaarten vanhimpana tunnettuna roomalaisena kaupunkina Colchester katsoo olevansa Britannian vanhin kaupunki.[2]

Colchester sijaitsee 83 kilometriä Lontoosta koilliseen ja sieltä pääkaupunkiin kulkee A12-tie ja Great Eastern Main Line -rautatielinja.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Colchesteria on pidetty vanhimpana Rooman valtakunnan kaupunkina Britanniassa. Sen kelttinimi oli Camulodunon, joka tarkoittaa "Camuloksen [kelttiläinen sodanjumala] linnoitusta". Roomalaisten vuonna 43 tapahtuneen Britannian-valloituksen jälkeen paikalle rakennettiin legioonalaislinnoitus ja paikkakunnan nimi roomalaistettiin muotoon Camulodunum. Camulodunum toimi roomalaisten ensimmäisenä pääkaupunkina Britanniassa, mutta se tuhottiin Boudiccan johtamassa kansannousussa vuonna 61. Jonkin aikaa hävityksen jälkeen Lontoosta tuli uusi Britannian provinssin pääkaupunki. Rooman valtakunnan rajan siirryttyä pohjoisemmaksi Camulodunumista tuli colonia nimeltään Colonia Claudia Victricensis.

East Anglian viikingit valloittivat Colchesterin ja suurimman osan Essexiä 800-luvun loppupuolella. Kaupunki pysyi viikinkien hallussa aina vuoteen 920, jolloin Edvard Vanhempi voitti sen haltuunsa.

Keskiaikaisen Colchesterin tärkein maamerkki on Colchesterin linna, jonka normannit rakensivat 1000-luvulla vanhan roomalaisen temppelin paikalle.

1500-luvun jälkipuoliskolla kaupunkiin muutti suuri määrä kutojia ja vaattureita Flanderista. Colchesterin keskustassa on yhä "hollantilaisena korttelina" (Dutch Quarter) tunnettu osa.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin menestynein jalkapalloseura on Colchester United.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]