Child’s Play

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Child's Play)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Child’s Play
Ohjaaja Tom Holland
Käsikirjoittaja Don Mancini
Tuottaja Elliot Geisinger
Säveltäjä Joe Renzetti
Kuvaaja Bill Butler
Tuotantosuunnittelija Daniel A. Lomino
Pääosat Brad Dourif
Alex Vincent
Catherine Hicks
Chris Sarandon
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö United Artists
Levittäjä UIP-Dunafilm
Netflix
Ensi-ilta 1988
Kesto 87 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Seuraaja Child’s Play 2 – murhaava nukke
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Child’s Play on vuonna 1988 ensi-iltansa saanut kauhuelokuva. Elokuva on ensimmäinen osa Child’s Play -elokuvasarjassa, jonka pääosassa on murhanhimoinen tappajanukke Chucky. Elokuvan on ohjannut Tom Holland ja sen pääosissa ovat Alex Vincent ja Brad Dourif.

Elokuvalle on tehty kuusi jatko-osaa: Child’s Play 2 – murhaava nukke, Child’s Play 3, Bride of Chucky, Seed of Chucky, Curse of Chucky ja Cult of Chucky. Lisäksi elokuvasta on tehty samanniminen uusintaversio vuonna 2019.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva kertoo sarjamurhaajasta nimeltä Charles Lee Ray. Ray pakenee poliiseja paikalliseen lelukauppaan ja käyttää hyödykseen oppimiansa voodoo-taikoja ja siirtää henkensä ”Kiva Kaveri” -nukkeen, ja Charles Lee Ray todetaan kuolleeksi. Andy Barclay saa äidiltään syntymäpäivälahjaksi sattumalta juuri sellaisen nuken ja pian omituinen murhasarja käynnistyy, Andyn ollessa aina paikalla kun tapahtuu. Kukaan ei kuuntele Andya, kun hän väittää "Chucky" -nimisen nuken olevan syypää tapahtumiin ja Andy aiotaan huostaanottaa Andyn äidiltä, Karenilta. Lopulta Karenin epäluulo nuken viattomuudesta alkaa herätä ja nukke paljastuukin ilmieläväksi, uuden kehon hankkineeksi Charles Lee Rayksi. Rayn suunnitelmana on seuraavaksi siirtää sielunsa Andyyn ennen kuin jää lopullisesti jumiin nuken kehoon samalla kun Karen ja Rayn tappanut poliisi Mike Norris aloittavat taistelun nuken pysäyttämiseksi ja Andyn sielun pelastamiseksi.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Brad Dourif  Charles Lee Ray/Chucky  
 Alex Vincent  Andy Barclay  
 Catherine Hicks  Karen Barclay  
 Chris Sarandon  Mike Norris  

Kohtelu Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtion elokuvatarkastamo asetti elokuvalle ennakkotarkastuksessa 7.4.1989 ikärajan KK (Kokonaan kielletty), joten elokuvaa ei ollut laillista Suomessa levittää eikä esittää.[1][2]. Elokuva vapautui sensuurista vasta vuonna 1.1.2001 kuvaohjelmien tarkastusta koskevan lakimuutoksen yhteydessä.[3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Child’s Play Elonet. Viitattu 27.3.2018
  2. Sedergren, Jari: Taistelu elokuvasensuurista : valtiollisen elokuvatarkastuksen historia 1946-2006. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, [2006]. ISBN 9517468121.
  3. Hallituksen esitykset: HE 2/2000 finlex.fi. Viitattu 10.3.2018.
  4. Säädökset alkuperäisinä: Laki kuvaohjelmien tarkastamisesta 775/2000 finlex.fi. Viitattu 10.3.2018.