Casey Kasem

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Casey Kasem
Kasem vuonna 1989
Kasem vuonna 1989
Syntymäaika 27. huhtikuuta 1932 (ikä 81)
Syntymäpaikka Yhdysvaltain lippu Detroit, Michigan
Aktiivisena 1954–
Oikea nimi Kemal Amin Kasem
Ammatti DJ, ääninäyttelijä
Puoliso Jean Kasem
Aiheesta muualla
IMDb

Kemal Amin Kasem (s. 27. huhtikuuta 1932 Detroit, Michigan) on yhdysvaltalainen radiopersoona ja ääninäyttelijä, joka omaa libanonilaisia sukujuuria. Parhaiten hänet tunnetaan DJ:nä radionparista 1970- ja 1980-luvulta, joilloin hän oli myös Shaggyn äänenä Scooby-Doo-televisiosarjoissa. Myöhemmin hän sai ääniroolistaan DVD Exclusive -ehdokkuuden vuonna 2003.

Ura radiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kasem aloitti uransa DJ:nä 1950-luvun puolessavälissä Detroitissa WJBK-radioasemmalla. Sittemmin hän työskenteli pitkin Yhdysvaltoja eri radiokanavilla muun muassa Buffalon WBNY:llä. 1960-luvulla hänet tunnettiin Oaklandin KEWB:n myötä. Kasem tuli kuitenkin tunnetuksi suositun American Top 40 radio-ohjelmasta oltuaan sen isäntänä vuosien 1970–1988 aikana. Tämän jälkeen hän isännöi Casey’s Top 40, Casey’s Hot 20 ja Casey’s Countdown -radio-ohjelmia. Kasem palasi uudestaan American Top 40:een vuosiksi 1998–2004. Ohjelman jälkeen hän on jatkanut edelleen radio-ohjelmien isännöimistä. Vuonna 1992 Kasem pääsi Radio Hall of Fameen radiotyöstään.

Ääninäyttelijänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Radion ohella Kasem tekee useita mainosjuontoja televisioon ja toimi muun muassa NBC:n kuuluttajaäänenä. Parhaiten hänet muistetaan radion ohella Scooby-Doo-sarjoista tutun Shaggyn ääniroolista. Kasem on ollut hahmon roolissa ensimmäisesta sarjasta lähtien lukuun ottamatta muutamissa elokuvissa. Tämän ohella hän on tehnyt äänirooleja animaatiosarjoihin vuodesta 1964 lähtien muun muassa The Transformersiin, Superystäviin, Seesamtiehen ja Johnny Bravoon. Lisäksi Kasem esiintyi satunnaisesti näytelmärooleissa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]