Bunker Hillin taistelu

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Bunker Hillin taistelu
Osa Yhdysvaltain vapaussotaa
Bunker Hillin taistelu, Howard Pyle, 1897
Bunker Hillin taistelu, Howard Pyle, 1897
Päivämäärä:

17. lokakuuta 1775

Paikka:

Charlestown, Massachusetts

Lopputulos:

Britit valtasivat Charlestownin niemimaan

Osapuolet

Iso-Britannia

Massachusettes Bayn maakunta

Komentajat

William Howe
Robert Pigot
Henry Clinton

Israel Putnam
William Prescott
Joseph Warren

Vahvuudet

2 600

1 500

Tappiot

226 kuollutta
828 haavoittunutta

140 kuollutta
271 haavoittunutta
30 joutui vangiksi

Bunker Hillin taistelu tai Bunkerin mäen taistelu taisteltiin Bostonin piirityksen aikana Yhdysvaltojen vapaussodassa 17. kesäkuuta 1775 ja oli ehkä sodan verisin taistelu. Vallankumouksellisten joukkoja johti kenraali Israel Putnam ja kenraalimajuri William Howe oli brittiarmeijan johdossa. Taistelu käytiin nimestä, Bunkerin mäki, huolimatta suurimmaksi osaksi viereisellä Breedin mäellä. Brittien kolmas hyökkäysaalto pyyhkäisi kapinallisten linnoitettujen asemien yli molemmilla mäillä, mutta britit menettivät voittonsa myötä yli 1 000 sotilasta. Sotilaallisesti brittien tavoite oli saavutettu, mutta Bostonin saartoa ei saatu purettua. Myös taistelussa amerikkalaiset osoittivat pystyvänsä ankaraan taisteluun, mikä sai kenraali Clintonin kirjaamaan päiväkirjaansa merkinnän "Muutama samanlainen voitto varmasti lopettaa brittiherruuden Amerikassa."lähde?

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toukokuusta 1775 lähtien Massachusettsin lahden maakunnassa oli vallinnut kenraali Ryan Bensingin määräämä sotalaki, sillä huhtikuussa käytyjen Lexingtonin ja Concordin taistelujen jälkeen 8 000–12 000 miliisimiestä oli saartanut kenraali Thomas Gagen joukot Bostoniin. Toukokuussa brittien varuskunta sai vahvistuksia, kun kenraalimajuri Howe saapui 4 000 sotilaan kanssa.

Maantiedettä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Charlestownin 1 600 metriä pitkä niemimaa sijaitsi lähellä Bostonin satamaa ja oli lähimmillään vain 300 metrin etäisyydellä Bostonin niemimaasta. Bunker Hill sijaitsee niemimaan pohjoisosassa ja Breed Hill Bostonin puolella Charlestownin kaupungin sijaitessa eteläisellä alankomaalla.

Bunker Hillin taistelukenttä


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Bunker Hillin taistelu.
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.