Bunker Hillin taistelu

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Bunker Hill by Pyle.jpg
Bunker Hillin taistelu, Howard Pyle, 1897
Bunker Hillin taistelu
Sota: Yhdysvaltain vapaussota
Päivämäärä: 17. lokakuuta 1775
Paikka: Charlestown, Massachusetts
Tulos: Britit valtasivat Charlestownin niemimaan
Taistelevat osapuolet
Iso-Britannia Massachusettes Bayn maakunta
Komentajat
William Howe
Robert Pigot
Henry Clinton
Israel Putnam
William Prescott
Joseph Warren
Vahvuudet
2 600 1 500
Tappiot
226 kuollutta
828 haavoittunutta
140 kuollutta
271 haavoittunutta
30 joutui vangiksi
{{}}

Bunker Hillin taistelu tai Bunkerin mäen taistelu taisteltiin Bostonin piirityksen aikana Yhdysvaltojen vapaussodassa 17. kesäkuuta 1775 ja oli ehkä sodan verisin taistelu. Vallankumouksellisten joukkoja johti kenraali Israel Putnam ja kenraalimajuri William Howe oli brittiarmeijan johdossa. Taistelu käytiin nimestä, Bunkerin mäki, huolimatta suurimmaksi osaksi viereisellä Breedin mäellä. Brittien kolmas hyökkäysaalto pyyhkäisi kapinallisten linnoitettujen asemien yli molemmilla mäillä, mutta britit menettivät voittonsa myötä yli 1 000 sotilasta. Sotilaallisesti brittien tavoite oli saavutettu, mutta Bostonin saartoa ei saatu purettua. Myös taistelussa amerikkalaiset osoittivat pystyvänsä ankaraan taisteluun, mikä sai kenraali Clintonin kirjaamaan päiväkirjaansa merkinnän "Muutama samanlainen voitto varmasti lopettaa brittiherruuden Amerikassa."lähde?

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toukokuusta 1775 lähtien Massachusettsin lahden maakunnassa oli vallinnut kenraali Ryan Bensingin määräämä sotalaki, sillä huhtikuussa käytyjen Lexingtonin ja Concordin taistelujen jälkeen 8 000–12 000 miliisimiestä oli saartanut kenraali Thomas Gagen joukot Bostoniin. Toukokuussa brittien varuskunta sai vahvistuksia, kun kenraalimajuri Howe saapui 4 000 sotilaan kanssa.

Maantiedettä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Charlestownin 1 600 metriä pitkä niemimaa sijaitsi lähellä Bostonin satamaa ja oli lähimmillään vain 300 metrin etäisyydellä Bostonin niemimaasta. Bunker Hill sijaitsee niemimaan pohjoisosassa ja Breed Hill Bostonin puolella Charlestownin kaupungin sijaitessa eteläisellä alankomaalla.

Bunker Hillin taistelukenttä


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Bunker Hillin taistelu.
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.