Blue Angels

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Blue Angelsin tunnus.

Blue Angels (suom. Sinienkelit, lempinimi: The Blues tai Air Fat Albert) on yhdysvaltalainen, Yhdysvaltain laivaston taitolentoryhmä. Vuonna 1946 perustettu taitolentoryhmä on ulkonäöltään suhteellisen helposti tunnistettava, sillä se käyttää syvän sinisiä eli amiraalinsinisiä värityksiä keltaisin koristeluin. Useat lentoryhmän pilotit ovat käyneet Top Gun -nimellä tunnetun laivaston lentoakatemian.[1] Top Gun -tyyppinen koulutus pohjautui laivaston ilmavoimien kokemiin raskaisiin lentäjien menetyksiin, joka kumuloitui vuonna 1967.[2]

Blue Angels on käyttänyt monia eri konetyyppejä. Aluksi konetyyppi oli Grumman F6F Hellcat, sittemmin Grumman F8F Bearcat. Suihkukoneiden aikakauden lentoryhmässä aloittivat Grumman F9F Panther sekä Grumman F-9 Cougar -konetyypit ja myöhempänä Grumman F-11 Tiger. 1970- ja 1980-luvuilla ryhmässä palvelivat McDonnell F-4 Phantom II ja Douglas A-4 Skyhawk-tyypit.

2010-luvun aikaan ryhmä käyttää MDC/Boeing F-18 Hornet -konetyyppiä. Materiaalihuoltoa varten tarvittava tukikone "Fat Albert" on Lockheed C-130 Hercules.[3] Ryhmä on saanut puolustuksellisesta budjetista käyttöönsä 37 miljoonaa dollaria vuonna 2011. Blue Angels käyttää kahta eri lentotukikohtaa toimintaansa varten, näistä toinen on NAS Pensacola.[4] Toinen on NAF El Cientro, jonka sijainti on Kaliforniassa. Yleisö pääsee seuraamaan taitolentoryhmän harjoituksia Pensacolassa maksutta, mutta yli 16-vuotiailta henkilöllisyys tarkastetaan, eikä harjoitusalueen läheisyyteen sallita matkatavaroita: kuten reppuja tai matkalaukkuja.[5] Ryhmän lentoesitysten aikana ei ole sattunut vakavia koneturmia, joskin lentäjien menetyksiä on tapahtunut. Blue Angelsissa on lentänyt myös naispuolisia pilotteja. Tyypillisen vuosittaisen esiintymiskauden aikana, ryhmä lentää arviolta 60 lentoesitystä 30 eri kohteessa, joista noin 2 sijaitsee Kanadassa.

Blue Angelsin koneita "Delta"-muodostelmassa, Miramarin yllä vuonna 2011.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Blue Angels