Birkenhead

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kaupunkia. Katso aluksia sivulta HMS Birkenhead.
Birkenhead
Argyle Street South, Birkenhead - geograph.org.uk - 251408.jpg
Birkenheadin sijainti
Birkenheadin sijainti
Valtio Yhdistynyt kuningaskunta
Osa Englanti
Hallintoalue Luoteis-Englanti
Kreivikunta Merseyside
Borough Wirral
Väkiluku (2001) 83 729

Birkenhead on kaupunki Englannissa Wirralin niemimaalla Merseyjoen länsirannalla vastapäätä Liverpoolia. Kaupunki on ollut tunnettu merisatamastaan ja laivanrakennusteollisuudestaan. Birkenhead kuuluu Wirralin alueeseen (Metropolitan Borough of Wirral) Merseysidessa. Ennen vuotta 1974 se kuului Cheshiren kreivikuntaan.

Vuonna 2001 Birkenheadin asukasluku oli 83 729.[1] Vielä sata vuotta aiemmin vuonna 1901 asukkaita oli 110 912 ja vuonna 1951 peräti 142 501.[2]

Birkenheadiin rakennettiin Euroopan ensimmäinen katuraitiotie, joka avattiin 29. elokuuta 1860. Raitiovaunujen voimanlähteenä olivat tällöin vielä hevoset. Vanha entisöity raitiovaunu on nykyisin nähtävillä Woodsiden lauttaterminaalissa.[3] Birkenhead ja Liverpool olivat ensimmäiset luoteis-Englannin taajamat, joiden välille rakennettiin maanalainen rautatielinjasto. Kaupunkeja yhdistävä, Merseyjoen alittava Mersey Railway -tunneli avattiin 1886. Nykyisin linjasto on osa Merseyrail-rataverkostoa. Kaupunkeja yhdistää myös 1934 avattu Queensway-maantietunneli.

Kaupungin merkittävin jalkapalloseura on Tranmere Rovers FC, joka tälla hetkellä pelaa Englannin Ykkösliigassa eli kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla.

Näyttelijä Patricia Routledge on syntynyt Birkenheadissa.

Esikaupunkialueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bidston, Claughton, Noctorum, Oxton, Prenton, Rock Ferry, Tranmere, Woodchurch ja Woodside

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]