Atulat

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Postimerkkeilijän pinsetit

Atulat eli pinsetit ovat apuväline, joiden avulla on helpompi tarttua ja käsitellä pieniä esineitä ihmiskäsin. Atulat on yleensä valmistettu metallista tai muovista. Atuloiden toinen kärki on kiinteästi kiinni ja toiset kärjet avoinna. Niitä yhteenpuristamalla atulat tarttuvat kohteeseensa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kahta tikkua käytettiin kolmannen kiinnipitämiseen kun sitä kuumennettiin tulessa. Historiasta löytyy todisteita, että roomalaiset laivanrakentajat käyttivät atuloiden kaltaisia työkaluja irrottaessaan nauloja rakennelmista.

Käyttökohteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Atuloita käytetään muun muassa kosmetiikassa (ihonhoitoon), postimerkkien käsittelyyn, pienoismallien kokoamisessa, sekä elektroniikassa komponenttien käsittelyyn.

Muita atuloita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Optisilla pinseteillä käsitellään mikroskooppisen pieniä kohteita kuten yksittäisiä atomeja. Lasersäteen säteilyvoima siirtää pieniä partikkeleja. Biologisissa tieteissä näitä laitteita käytetään voimiin pikoNewtonien mittakaavassa ja etäisyyksissä nanometrien mittakaavassa. Etäisyydet vaihtelevat 10 nm - 100 mm.

Magneettiset pinsetit ovat magneettinen voima yksittäisten molekyylien (kuten DNA) käsittelyyn paramagneettisten vaikutusten kautta.

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.