Atenis Sioni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Atenis Sionin kirkko.
"Joosefin uni", seinämaalaus kirkossa.

Atenis Sionin kirkko (georg. ატენის სიონი, At'enis Sioni) on 600-luvun alussa rakennettu georgialaisortodoksinen kirkko noin kymmenen kilometriä etelään Gorin kaupungista Georgiassa. Kirkko sijaitsee Tana-joen laaksossa, joka tunnetaan historiallisten monumenttiensa lisäksi maisemistaan ja viinistään. Nimi "Sioni" juontuu Jerusalemin Siionin vuorelta.

Sioni on ristinmuotoinen kupolikirkko kooltaan 24 × 19,22 metriä, ja sen julkisivu on koristettu kaiverretuilla, neiliömäisillä vihreänharmailla kivillä, rikkaasti koristelluilla ornamenteilla ja reliefillä. Kirkko muistuttaa aiemmin rakennettua, maailmanperintökohteeksi hyväksyttyä Džvarin luostaria Mtskhetassa. Atenin kirkkoa on muunneltu useita kertoja mutta sen ulkonäkö muuttui erityisesti 900-luvulla, kun kirkon kupoli rakennettiin uudelleen Armeniasta palkatun arkkitehdin Todosakin avulla.

Kirkon seinillä on varhaisin esimerkki georgian aakkosten aikaisesta Nuskhuri- eli Nuskha-Khutsuri-variantista vuodelta 835. Myös ensimmäiset esimerkit Georgiassa nykyisinkin käytössä olevasta Mkhedruli-kirjoituksesta 980-luvulta ovat Atenis Sionin kirkossa. Eräs kirkon kirjoituksista kunnioittaa Adarnasea, ensimmäistä dokumentoitua georgialaisen Bagrationi-dynastian aatelista, joka oli uuden kuningassuvun perustajan Ašot I:n isä.[1]

Kirkon lähellä on keskiaikaisen linnoituskaupungin rauniot (modernit Didi Atenin ja Patara Atenin kylät).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rapp, Stephen H. (2003), Studies In Medieval Georgian Historiography: Early Texts And Eurasian Contexts, s. 383. Peeters Bvba ISBN 90-429-1318-5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Atenis Sioni.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Ateni Sioni Church