Artemis Munikhian temppeli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Artemis Munikhian temppeli
Ἀρτεμίσιον
Sijainti Pireus, Attika, Kreikka
Koordinaatit 37°56′08″N, 23°39′32″E
Rakennustyyppi kreikkalainen temppeli
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Artemis Munikhian temppeli eli Artemision (m.kreik. Ἀρτεμίσιον) oli antiikin aikainen Artemis-jumalattarelle omistettu kreikkalainen temppeli Munikhiassa Pireuksen kaupungissa Kreikassa. Temppeli oli Pireuksen merkittävin.[1][2][3]

Artemiin temppelin paikka on ollut käytössä jo neoliittisella kaudella. Artemiin kultti sai alkunsa paikalla viimeistään geometrisella kaudella 800-luvulla eaa. ja se kukoisti erityisesti varhaisella arkaaisella kaudella 700- ja 600-luvuilla eaa. Viimeistään klassisella kaudella 400-luvulla eaa. paikan jumalatar on yhdistetty Brauronin Artemiihin, ja kultti on kytkeytynyt erityisesti tyttöjen ja poikien aikuistumisriitteihin. Lisäksi paikallinen Artemis toimi Ateenan laivaston suojelijattarena, ja Kallimakhos viittaakin tähän Hymnissään Artemiille nimellä limenoskopos, ”satamaa tarkkaileva”. On mahdollista, että Munikhian kultin painopiste siirtyi ajan kuluessa pois aikuistumisriiteistä, ja tämä kultti siirtyi Brauroniin samalla kun Munikhiassa keskityttiin sataman kulttiin. Pyhäkköön liittyi vuosittain Munikhion-kuussa vietetty Munikhia-juhla eli Munikhian Artemiin juhla. Artemiin lisäksi pyhäkkö on saattanut liittyä myös paikalliseen heerokseen nimeltä Munikhos, jolta Artemis oli saanut paikallisen epiteettinsä. Temppeli säilyi käytössä 100- tai 200-luvulle jaa. saakka.[2][4]

Artemiin temppeli sijaitsi Pireuksen ja Ateenan sotasatamiin kuuluneen Munikhian sataman lounaispuolella pienellä niemellä, joka tunnetaan nykyisin Koumoundoúroksen niemenä. Temppelin paikalla sijaitsee nykyisin Pireuksen pursiseuran (Istioploïkós Ómilos Peiraiós) rakennus.[5] Paikalla oli pieni kalkkikivinen kukkula. Pyhäkölle johti kaksi tietä, toinen Pireuksen agoralta ja toinen Munikhian satamasta päin.[4] Temppelin jäänteet löydettiin rakennustöiden yhteydessä vuonna 1935,[2] mutta eivät ole nykyisin näkyvissä. Temppeli tunnetaankin pääasiassa antiikin aikaisten kirjallisten kuvausten perusteella.

Toisen tai kummankin Pireuksen arkeologisessa museossa olevan niin kutsutun Pireuksen Artemis -pronssiveistoksen on joskus ehdotettu olevan peräisin Artemis Munikhian temppelistä, mutta tästä ei ole varmuutta.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Stillwell, Richard & MacDonald, William L. & McAllister, Marian Holland (toim.): ”Peiraeus, Attica”, The Princeton Encyclopedia of Classical Sites. Princeton, N. J.: Princeton University Press, 1976. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  2. a b c The sanctuary of Artemis Mounichia Archaeology & arts. Viitattu 20.3.2017.
  3. Τα ιερά του Πειραιά Αρχαιολογία Online. Viitattu 20.3.2017.
  4. a b Moser, Claudia & Feldman, Cecelia (toim.): Locating the Sacred: Theoretical Approaches to the Emplacement of Religion, s. 110–122. Oxbow Books, 2014. ISBN 1782976175. Teoksen verkkoversio.
  5. Castrén, Paavo & Pietilä-Castrén, Leena: ”Munikhia”, Antiikin käsikirja, s. 353. Helsinki: Otava, 2000. ISBN 951-1-12387-4.
  6. Valavanēs, Panos: Great Moments in Greek Archaeology, s. 330. Getty Publications, 2007. ISBN 0892369108. Teoksen verkkoversio.