Arte (yhdistys)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Arte ry)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Arte ry
Perustettu 1960
Toimiala Taiteilijajärjestö
Kotipaikka Turku
Jäsenmäärä 120
Puheenjohtaja Sami Pikkarainen
Aiheesta muualla
Arte
Arte ry:n historiikki.

Arte ry on vuonna 1960 perustettu turkulainen taiteilijayhdistys.[1] Arte ylläpitää Turun keskustassa sijaitsevaa Titanik-galleriaa sekä kansainvälistä Titanik-äänitaideresidenssiä ja osallistuu myös Turun Taidelainaamon toimintaan.[2] Arte ry:n nykyisenä puheenjohtajana toimii Sami Pikkarainen.[3] Yhdistyksen 50-vuotishistoriikki julkaistiin vuonna 2012.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arten perustajat olivat Turun taiteilijaseurasta 1950-luvun lopulla erimielisyyksien vuoksi eronneesta taiteilijajoukosta. Artelaisten tavoitteina oli taiteilijoiden työskentelyolosuhteiden parantaminen näyttelyiden ohella. Perustajat olivat osin samoja taiteijoita, jotka olivat aiemmin toimineet taiteilijaryhmissä Ryhmä 9 ja Pro Arte 57.[4] Jäsenistö ja kulloinkin ajankohtainen taiteellinen ilmaisu on vaihdellut ajan myötä. Alkuun 1960-luvulla artelaiset edustivat Turun koulun tyyppistä surrealistissävyistä, lyyristä ilmaisua sekä ekspressionistista realismia. Abstraktien kokeilujen rinnalla taidetta leimasi figuratiivisuus. Ensimmäisen vuosikymmenen lopulla Arteen liittyi uusia nuoria taiteilijoita. Uusrealismi yhdisti artelaisia 1970-luvulla ja ajan tapaan yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja vasemmistolaiset yhteydet olivat pinnalla. Ilmaisu oli lyhyen tendenssivaiheen jälkeen lähintä elämänpiiriä kuvaavaa ihmisläheistä realismia.[4]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Riikka Heikkonen: Kriisejä ja kritiikkiä - Arte ry:n ja Turun Taiteilijaseuran / Turun Kuvataiteilijat ry:n 1960-luvun näyttelyihin liittyvien päivälehtiarvosteluiden ja -kirjoitusten tarkastelua. Pro gradu -tutkielma Taidehistoria, Turun yliopisto 2006.
  • Hujala, Susanna: Arte: 50-vuotishistoriikki. Arte ry, Turku 2012.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yleistä Turun Taidelainaamo. Viitattu 18.10.2013.
  2. Titanik-gallerian kotisivut
  3. Titanik-gallerian kotisivut titanik.fi. Viitattu 15.5.2023.
  4. a b Taiteen pikkujättiläinen, s. 40-41. 3. painos. Porvoo: WSOY, 1995. ISBN 951-0-16447-X.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]