Arkhytaan filosofiasta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arkhytaan filosofiasta
Περὶ τῆς Ἀρχυτείου φιλοσοφίας
Alkuperäisteos
Kirjailija Aristoteles
Kieli muinaiskreikka (klassinen)
Genre filosofia
Julkaistu 300-luku eaa.
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Arkhytaan filosofiasta (m.kreik. Περὶ τῆς Ἀρχυτείου φιλοσοφίας, Peri tēs Arkhyteiū filosofias) oli Aristoteleen kirjoittama teos, joka käsitteli nimensä mukaisesti pythagoralaisen filosofi Arkhytaan ajattelua. Teos ei ole säilynyt nykyaikaan, mutta siitä tunnetaan joitakin katkelmia.[1]

Teos tunnetaan muun muassa Diogenes Laertioksen maininnasta. Hänen mukaansa se käsitti kolme kirjaa.[2] Jotkut tutkijat ovat ajatelleet, että Aristoteles olisi tuntenut ja käyttänyt lähteenään Arkhytaan omia teoksia. Hän ei kuitenkaan itse nimeä tällaisia teoksia eikä sano lainaavansa niistä.[3] Toisaalta Aristoteleen nimiin on laitettu myös toinen Arkhytaaseen liittyvä teos, yhden kirjan laajuinen Otteita 'Timaioksesta' ja Arkhytaan teoksista (Τὰ ἐκ τοῦ Τιμαίου καὶ τῶν Ἀρχυτείων, Ta ek tū Timaiū kai tōn Arkhyteiōn),[2] mikä viittaisi siihen, että Aristoteles on tuntenut tällaisia teoksia. Kyseisestä kirjasta ei kuitenkaan ole säilynyt muuta kuin sen nimi.

Teoksesta Arkhytaan filosofiasta on säilynyt kaksi katkelmaa muiden antiikin aikaisten kirjailijoiden teoksissa. Toinen niistä on peräisin Simplikiokselta ja toinen Damaskiokselta.[1] Aristoteles argumentoi teoksessa muun muassa Arkhytaan liiketeoriaa vastaan. Teos saattoi muodostaa osan siitä tutkimusaineistosta, jota Aristoteles hyödynsi omassa Metafysiikassaan.[4]

Aristoteles kirjoitti Arkhytasta käsittelevien teosten lisäksi myös useita muita teoksia, jotka olivat keskittyneet aiempien filosofien oppeihin. Näistä on säilynyt katkelmia myös kahdesta muusta teoksesta, teoksista Demokritoksesta ja Pythagoralaisista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Zanatta, Marcello: "Sulla filosofia del trattato di Archita. Introduzione. Frammenti". Teoksessa Aristotele: Frammenti. Opere logighe e filosofiche, s. 371-391. A cura di Marcello Zanatta. Classici greci e latini. BUR, 2010. ISBN 978-88-17-03861-4.
  2. a b Diogenes Laertios: Merkittävien filosofien elämät ja opit V.25.
  3. Ryle, Gilbert: Plato's Progress, s. 94. Cambridge University Press, 1966. Teoksen verkkoversio.
  4. Huffman, Carl: Archytas of Tarentum: Pythagorean, Philosopher and Mathematician King, s. 593. Cambridge University Press, 2005. ISBN 0521837464. Teoksen verkkoversio.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rose, Valentinus: Aristotelis qui ferebantur librorum Fragmenta ed. 2. Berlin: Teubner, 1870; kolmas painos Leipzig 1886. Teoksen verkkoversio.
  • Ross, W. D.: Aristotelis Fragmenta selecta. Oxford: Oxford University Press, 1955. Teoksen verkkoversio.