Aorttaläppäleikkaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aorttaläppäleikkaus on kirurginen toimenpide, joka kohdistuu sydämen aorttaläppään.

Kaavakuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Oikea eteinen
  2. Vasen eteinen
  3. Yläonttolaskimo
  4. Aortta
  5. Keuhkovaltimo
  6. Keuhkolaskimo
  7. Hiippaläppä (mitraaliläppä)
  8. Aorttaläppä
  9. Vasen kammio
  10. Oikea kammio
  11. Alaonttolaskimo
  12. Kolmipurjeläppä (trikuspidaaliläppä)
  13. Keuhkovaltimoläppä (pulmonaaliläppä)


Aorttaläppä sijaitsee sydämen vasemman kammion ulosvirtauskanavan suulla. Sen tehtävä on aueta sydämen supistuessa, jotta veri pääsee virtaamaan aorttaan, ja sulkeutua sydämen supistusvaiheen jälkeen, jotta veri ei virtaa taaksepäin takaisin vasempaan kammioon. Aorttaläppä on normaalisti kolmipurjeinen, mutta 1–2 prosentilla ihmisistä kaksipurjeinen.

Aorttaläpän sairaudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aorttaläppä voi ahtautua, vuotaa tai tehdä molempia. Yleisin kirurgista hoitoa vaativa aorttaläppävika on ikään liittyvä aorttaläpän kalkkeutuminen ja sen aiheuttama ahtauma eli stenoosi. Toiseksi yleisin leikkaushoitoa vaativa sairaus on kaksipurjeiseen aorttaläppään kehittyvä ahtauma, vuoto tai molemmat.

Yleensä aorttaläpän vikoja ei operoida, jos potilas on oireeton. Syy tähän on se, että leikkauskuolleisuus on suurempi kuin oireettoman potilaan kuolleisuus.

Oireiden ilmaantuessa kirurginen hoito on tarpeellinen. Sairasta aorttaläppää ei yleensä pystytä leikkauksella korjaamaan toimivaksi, vaan läppä joudutaan vaihtamaan.

Leikkauksen kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Läpän vaihto tapahtuu yleensä avosydänleikkauksessa. Avosydänleikkauksessa potilaan rintalasta halkaistaan nukutuksen aikana. Rintalasta levitetään auki. Sen jälkeen potilas liitetään sydän-keuhkokoneeseen ja sydän pysäytetään.

Vioittuneen läpän tilalle voidaan asentaa keinoläppä tai eläinmateriaalista valmistettu bioläppä. Keinoläpän etuna on sen hyvä kestävyys, ja haittapuolena on sen vaatima pysyvä varfariini-verenohennuslääkitys. Bioläppä vaatii ohennuslääkitystä ainoastaan jonkin aikaa leikkauksen jälkeen, mutta bioläpän kestävyys on huonompi.

Aorttaläppäleikkaukseen liittyy muutaman prosentin leikkauskuolleisuus.[1]

Kehitteillä on tekniikoita, joissa uusi läppä voitaisiin laittaa paikoilleen ilman avosydänleikkausta.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Artikkeli perustuu pääosin lähteeseen The Society of Thoracic Surgeons: Aortic valve replacement (Arkistoitu – Internet Archive)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Duodecim 2000;116(22):2461–3 Toimitus "Leikkaus usein vaarallisempi kuin tauti oireettomalle aorttastenoosipotilaalle"
  2. Duodecim 2003;119(5):378 Toimitus "Aorttatekoläppä paikoilleen sydänkatetrilla"