Ammoniumnitraatti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ammoniumnitraatti
Tunnisteet
CAS-numero 6484-52-2
PubChem CID 22985
Ominaisuudet
Molekyylikaava NH4NO3
Moolimassa 80,1 g/mol
Ulkomuoto Valkoinen kiinteä aine
Sulamispiste 169 °C (442 K)
Kiehumispiste n. 210 °C, hajoaa
Tiheys 1,7 g/cm3
Liukoisuus veteen 190 g/100 ml (20 °C)
Ammoniumnitraattia

Ammoniumnitraatti (NH4NO3) on normaaliolosuhteissa olomuodoltaan väritöntä, hygroskooppista (ilmasta kosteutta helposti imevää), valkoista kiinteää ainetta. Se on typpihapon (HNO3) ammoniumsuola. Ammoniumnitraattia käytetään kylmäpusseissa, sillä se reagoi veden kanssa endotermisesti, lämpöä sitoen, jolloin sen lämpötila laskee.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ammoniumnitraatin massasta on 34 % typpeä. Suuren typpipitoisuutensa vuoksi se on erityisen hyvä typpilannoite, ja sitä käytetään erityisesti sellaisilla mailla, joissa on jo entuudestaan fosforia riittävästi tai johon sitä saadaan karjanlantaa levittämällä. Pelkästään lannoitteena sitä käytetään maailmanlaajuisesti noin 20 miljoonaa tonnia vuodessa.

Vaarat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuumennettaessa ammoniumnitraatti hajoaa kaasumaisiksi aineiksi, jolloin vapautuu myös happea ja typpioksiduulia. Se onkin voimakas hapetin, ja jos se joutuu kosketuksiin palavan orgaanisen aineen kanssa, seurauksena voi olla räjähdys.

Räjähdysvaaran vuoksi lannoitteena käytettävää ammoniumnitraattia usein laimennetaan sekoittamalla siihen muita aineita, jolloin typpipitoisuus vähenee 28 %:iin.[1] Puhtaalle ammoniumnitraatille Tukes on antanut ankaria varastointimääräyksiä.[2]

Kuuluisia onnettomuuksia on muun muassa 1947 tapahtunut Texas Cityn onnettomuus, jossa ammoniumnitraattilastissa ollut laiva räjähti. Beirutin satamassa 4. elokuuta 2020 tapahtunutta suuronnettomuutta epäillään johtuvaksi siitä, että 2 750 tonnia ammoniumnitraattia räjähti.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Käytännön Maamies 1/2009, sivu 15
  2. Käytännön Maamies 1/2009, sivu 14
  3. Beirutin räjähdyksien voima oli verrattavissa maanjäristykseen – jopa 100 kuollut ja tuhansia loukkaantunut, Suomen suurlähetystö kärsinyt pahoin Yle Uutiset. 4.8.2020. Yleisradio. Viitattu 5.8.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ammoniumnitraatti.