Amenmesse

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amenmesse hieroglyfein
syntymänimi
C12F31S29S29S38X7R19
Amenmesse-heqa-waset
Amon-jumalan muovaama
Theban hallitsija
valtaistuinnimi
N5
Y5
W19M17N5
U21
N35
Menmira-setepenra
Ra-jumalan tavoin ikuinen
Ra-jumalan valitsema

Amenmesse oli Egyptiä 19. dynastian aikaan vuosina 1203–1200 eaa. hallinnut faarao.

Pitkään luultiin, että Amenmesse oli Merenptahin poika Seti-Merenptah, mutta uudemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että Amenmesse ei todennäköisesti ollut edes kuninkaallista alkuperää. Hänen vanhemmistaan ei tiedetä mitään, mutta hänen vaimonsa oli todennäköisesti Baktwerel.

Amenmesse nousi valtaistuimelle ennen faarao Merenptahin poikaa Seti II:sta. Syytä tähän ei tiedetä. Todennäköisesti prinssi Seti oli matkalla jossain kaukaisessa maakunnassa tai valtiovierailulla jossain naapurimaassa, kun Amenmesse päätti käyttää tilaisuutta hyväkseen ja nousta valtaan. Hallitusaikanaan hän otti monia edellisten faaraoiden hankkeita omakseen ja jatkoi niitä lyhyen hallitusaikansa ajan. Varmuudella ei kuitenkaan voida sanoa mitä rakennusprojekteja hän aloitti sillä Seti II:n korvasi Amenmessen nimen omallaan.

Amenmesse on haudattu muiden Uuden valtakunnan faaraoiden tapaa Kuninkaiden laaksoon (hauta KV10). Haudan koristelut ovat osittain keskeneräisiä, ja osa niistä on tuhottu muinaisina aikoina. Haudasta löytyi kolme muumiota, kaksi naisen ja yksi miehen, joita ei kuitenkaan ole tunnistettu. Todennäköisesti muumiot kuuluvat kuitenkin Amenmesselle ja mahdollisesti hänen vaimoilleen. Muumioiden yhteydestä on löytynyt myös kanooppiastioita ja graniittisen sarkofagin kappaleita. Sarkofagi on alun perin kuulunut henkilölle nimeltä Anketemheb, mutta otettu uudelleen käyttöön kuninkaan haudassa. Sekä sarkofagista että kanooppiastioista on löydetty nimi Takhat (Merenptahin vaimo), joten on todennäköistä että hänet on haudattu tänne. Lisäksi haudasta on löytynyt Seti I:lle kuuluvien shabti-hahmojen palasia. Hauta on suljettu yleisöltä, koska siellä suoritetaan parhaillaan arkeologisia kaivauksia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Amenmesse.
Edeltäjä:
Merenptah
Egyptin faarao
19. dynastia
Seuraaja:
Seti II