Altair (avaruusalus)

Wikipedia
Ohjattu sivulta Altair-kuulaskeutuja
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Taiteilijan näkemys Altair-aluksesta Kuun pinnalla.

Altair on suunnitelma uudesta kuulaskeutujasta. Se tunnettiin aiemmin nimellä Lunar Surface Access Module eli LSAM. Altair on osa NASAn Project Constellation -ohjelmaa, johon kuuluu myös Orion-alus. Altair-aluksen on tarkoitus laskeutua Kuuhun 2020-luvulla, ja sitä on sen jälkeen määrä hyödyntää miehitetyn kuuaseman perustamisessa.

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

LSAM nimettiin Altairiksi joulukuussa 2007. Nimessä on viittaus 1960–1970-lukujen Apollo-ohjelmaan. "Altair" on lyhennelmä arabiankielisestä ilmauksesta, joka tarkoittaa "lentävää kotkaa". Lisäksi Altair on tähti Kotkan tähdistössä. Apollo 11 -aluksen kuumoduulin nimi oli "Eagle" eli Kotka. Ennen Altair-nimen valintaa huhuttiin myös nimestä "Artemis". Artemis on Kreikan mytologian mukaan Apollo-jumalan sisar.

Suunnitelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piirros Altair-kapselin laukaisusta Kuun pinnalta.

Altairin perusrakenne muistuttaa Apollo-aluksen kuumoduulia. Kooltaan se on kuitenkin paljon suurempi. Altair voi viedä Kuun pinnalle neljä henkeä ja viipyä siellä peräti 210 vuorokautta.

Project Constellation -suunnitelman mukaan miehistö laukaistaan Maan kiertoradalle Orion-aluksella pientä Ares I -kantorakettia käyttäen. Altair ja kuulentoon tarvittava rakettivaihe laukaistaan voimakkaalla Ares V -raketilla. Ratkaisua perustellaan miehistön turvallisuudella.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]