Albert Dewandre

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Albert Barthélemy Franz Marie Joseph Dewandre (20. maaliskuuta 1884 Monceau-sur-Sambre25. toukokuuta 1964 Liège) oli belgialainen insinööri, keksijä ja teollisuusjohtaja.

Perhetausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albert Dewandren isä Georges (1853–1932) oli myös insinööri ja AILg:n (Association des Ingénieurs diplômés de L`Université de Liège[1]) jäsen, ja hänen äitinsä oli Sophie o.s. Minette (1855–1924)[2]. Albert oli kuuluisan belgialaisen lakimies-poliitikon, senaattori Barthel Dewandren (1822–1893) lapsenlapsi. Albert Dewandren lapsenlapsi Brigitte Neven o.s. Wauters on elektromekaniikan insinööri, ja myös AILg:n jäsen.

Keksintöjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hänen merkittävin keksintönsä oli polttomoottorin imutiehyiden alipainetta hyödyntävä jarrutehostin. Saksalainen Robert Bosch GmbH kaupallisti sen, ja se tuli ensi kertaa käyttöön eräissä Mercedes-Benzin kuorma-automalleissa vuonna 1927, seuraavana vuonna myös henkilöautoissa[3].

Vuonna 1933 hän esitteli etuvetoisen johdinauton, "trolleybus Dewandre":n, jossa niin ohjaus kuin jarrutkin olivat tehostettuja. Sen käyttöönoton 1935 jälkeen Dewandren ratkaisun haittapuolet paljastuivat, sillä ohjausjärjestelmän tuntuma oli vielä kehno: johdinautoa oli vaikeaa pitää vakaasti suunnassaan käytetyn ohjaustekniikan puutteellisuuksien vuoksi. Jatkokehittelyn jälkeen ohjaus- ja jarrutehostuksella varustetut, brittiläisen Clayton-Dewandre-yhtiön alaisuudessa valmistetut ajoneuvot tuottivat keksijälle kuitenkin sievoisia tuloja.

Dewandre suunnitteli ja toteutti myös suihkulähteen vuoden 1939 Liègen Expo de l’Eau -näyttelyyn. Sadan metrin korkeuden saavuttanut vesisuihku oli toteutushetkellä lajinsa korkein maailmassa.

Johtotehtävät ja kunnianosoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albert Dewandre toimi Compagnie des Pieux Frankl-yrityksen (nykyisin Thales-konserniin kuuluva Forges de Zeebrugge[4]) johtajana, Fabrique Nationale de Herstalin varapääjohtajana, Liègen yliopiston administraattorina, ja sen diplomi-insinööriseura AILg:n puheenjohtajana. Hän oli toisen maailmansodan päätyttyä myös perustajajäsen CEEES (Confederation of European Environmental Engineering Societies) -kattojärjestöön nykyisin kuuluvassa BSMEE:ssä [Belgian Society of Mechanical and Environmental Engineering)[5]. Hänelle myönnettiin Legion d`Honneur (kunnialegioonan) upseerin arvo, sekä komentajan arvo Belgian toiseksi korkeimmassa Ordre de la Couronne -ritarikunnassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Association des Ingénieurs... (yhdistyksen kotisivu) ailg.be. Viitattu 30.6.2019. (ranskaksi)
  2. Albert Dewandre (Albert Dewandren geneologia) Geneanet. Viitattu 30.9.2017. (ranskaksi)
  3. Kuhlgatz, Dietrich: Braking safely: 90 years ago Bosch Servo Brake was launched (90 vuotta Bosch-jarrutehostimia) 23.1.2017. Robert Bosch GmbH. Viitattu 30.9.2017. (englanniksi)
  4. FZ History (Forges de Zeebruggen historiaa) FZ. Viitattu 30.9.2017. (englanniksi)
  5. BSMEE (Belgian mekaniikka- ja ympäristöinsinöörien seura) CEEES. Viitattu 30.9.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.