Alan Greenspan

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Alan Greenspan.

Alan Greenspan (s. 6. maaliskuuta 1926) on yhdysvaltalainen ekonomisti, joka oli Yhdysvaltojen keskuspankin puheenjohtaja 1987–2006.

Eläkkeelle jäätyään Greenspan johtaa omaa konsulttiyhtiötään ja on ollut Britannian pääministeri Gordon Brownin neuvonantaja.

Mielipiteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syyskuussa 2007 julkaistuissa muistelmissaan Greenspan arvosteli presidentti George W. Bushin hallintoa. "Elinikäiseksi libertariaani-republikaaniksi" tunnustautuva Greenspan arvosteli republikaanijohtoisen kongressin valtion varojen tuhlausta ja sanoi pyytäneensä presidentti Bushia estämään veto-oikeudellaan menojen kasvua, mihin tämä ei suostunut.

Muistelmissaan Greenspan kirjoittaa, että Irakin sodassa oli suurelta osin kysymys öljystä, vaikka Yhdysvaltain ja Britannian virallisen kannan mukaan tavoitteena oli riisua Saddam Hussein joukkotuhoaseista ja lopettaa hänen "tukensa terrorismille."[1][2]

Arvostelua[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Greenspania on jälkikäteen syytetty siitä, että hän jätti huomiotta jo vuonna 2000 ilmaissut huolet Yhdysvaltain ns. subprime- tai roskalainoista, jotka johtivat pankkikriisiin vuoden 2007 alkupuolella.

Presidentti George W. Bushin hallinnossa pyrittiin vuoden 2000 Internet-kuplan jälkeen hakemaan kasvua uusista "finanssikeksinnöistä", kuten asuntokaupasta, joka tuki Bushin "omistajayhteiskunnan" filosofiaa. Greenspanin johtama keskuspankki Fed harjoitti löysää rahapolitiikka, joka kannusti hakemaan kasvua riskisijoituksista. Edullisten lainaehtojen ansiosta tavalliset amerikkalaiset ottivat runsaasti asuntolainaa ja asuntojen hinnat nousivat keinotekoisen korkeiksi. Yhdysvaltain kulutusta ja velkaantumista rahoitti lähinnä Kiinan valtio, joka osti yli puolet Yhdysvaltain valtion joukkolainoista vielä vuonna 2006.[3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltäjä:
Paul Volcker
Yhdysvaltojen keskuspankin puheenjohtaja
1987–2006
Seuraaja:
Ben Bernanke
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.