Aki Virtanen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aki Virtanen on entinen Kotiteollisuus-yhtyeen jäsen ja hänen aikaisempiin projekteihinsa kuuluu myös Nanaimo Bars -niminen yhtye. Nykyisinmilloin? hän soittaa kitaraa yhtyeessä Soul Corner ja omassa instrumentaaliprojektissaan "Andalucian Dreams". Virtasella on myös kansainvälisiä sivuprojekteja amerikkalaisten, saksalaisten ja turkkilaisten muusikoiden kanssa. Virtanen on säveltänyt yli 400 kappaletta sen jälkeen kun hän 15-vuotiaana aloitti kitaransoiton. Virtanen on itseoppinut kitaristi, joka on soittanut heavy metalia, bluesia ja flamencoa eri kokoonpanoissa. Virtanen muutti vuonna 2004 Helsingistä Istanbuliin Turkkiin, jossa hän asuu edelleenmilloin?.lähde?

Aki Virtanen pestattiin 1994 Kotiteollisuus-yhtyeeseen. Yhtye sai levytyssopimuksen pian Virtasen liittymisen jälkeen. Yhtyeen jäsenten välit alkoivat rakoilla ensimmäisen, kaupallisesti epäonnistuneen levyn jälkeen ja Virtanen lähti bändistä yhteisen päätöksen jälkeen 1997.lähde?

Virtasen 1999 perustama Soul Corner soittaa englanninkielistä vaihtoehtometallia. Bändi on julkaissut kaksi pitkäsoittoa, 2006 "Twilight Report" ja 2008 "Partners in Crime". Molemmat sisältävät Virtasen säveltämiä ja sanoittamia kappaleita. Viime vuosina Virtanen on säveltänyt, äänittänyt ja esiintynyt muun muassa saksalaisen bluespianisti Friedrich zur Heiden kanssa, josta esimerkkinä konsertti Istanbulin Nardis jazzklubilla tammikuussa 2007, jossa lavalle nousi muutaman kappaleen ajaksi myös BJ Crosby, joka on myös esiintynyt TV-sarjoissa. Virtanen myös äänitti ja tuotti zur Heiden soundtrack -sävellyksen turkkilaiseen lyhytelokuvaan "El" (kädet) vuonna 2007. Virtanen on edelleen tehnyt yhteistyötä Janis Joplinin Big Brother & Holding Company:n kiertuelaulaja Liz Aday:n kanssa. Aday lauloi taustoja Soul Corner:in Partners in Crime julkaisulla ja esiintyy yhtyeen videolla "Hate".lähde?

Joulukuussa 2008 Virtanen julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa "Andalucian Dreams". Levy sisältää instrumentaalimusiikkia, jonka vaikutteina ovat jazz ja flamenco. Interscope julkaisi Virtasen toisen sooloalbumin "Un Tiempo Muy Distante" maaliskuussa 2010. Levy jatkaa samalla linjalla kuin edeltäjänsä, tosin tällä levyllä Virtanen esittelee myös säveltämiään perinteisempiä nylonkielisellä espanjalaisella kitaralla soitettuja flamenco-kappaleita, joista osassa on bändisoittona äänitettyjä rock-vaikutteisia osuuksia. Virtanen on myös äänittänyt heavy metal -musiikkia yhdessä kanadalaisen rocklaulaja Al Reilly:n kanssa.lähde?

Aki Virtanen on koulutukseltaan kasvatustieteen tohtori ja hän on opettanut muun muassa koulutussosiologiaa ja vertailevaa kasvatustiedettä Bosporin yliopistossa Istanbulissa 2004–2008, jota ennen hän työskenteli tutkijana Tampereen yliopistossa 1998–2001 ja Berliinin Humboldt yliopistossa 2000–2001. Virtanen on yliopistouran ohella työskennellyt myös nuoriso- ja sosiaalityöntekijänä sekä projektipäällikkönä helsinkiläisessä konsulttifirmassa 2002–2008 ja vuodesta 2009 lähtien saksalaisessa koulutusalan konsulttifirmassa koulutusasiantuntijana. Virtasen suunnittelemia Euroopan unionin, Maailmanpankin ja Kfw:n rahoittamia kehitysyhteistyöprojekteja on vuosina 2010–2011 ollut käynnissä Turkissa, Romaniassa, Palestiinan itsehallintoalueella, Kyproksella, Kroatiassa, Jemenissä ja Afganistanissa.lähde?