Abraham Dee Bartlett

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Abraham Dee Bartlett (27. lokakuuta 1812 Lontoo – 7. toukokuuta 1897 Lontoo) oli brittiläinen eläintieteilijä.

Bartlettilla oli pieni luontokauppa British Museumin lähellä, missä hän myi eläinten täyttämiseen käytettäviä tarvikkeita. Hänen maineensa eläintentäyttäjänä kasvoi suuresti ja töiden lisääntyessä hän muutti suurempaan liikehuoneistoon Camden Townissa. Hänen asiakkaitaan olivat muun muassa tohtori John Edward Gray, George Robert Gray, tohtori Mantell, professori Owen, Westminsterin dekaani, Oxfordin piispa, Sir Charles Lyell, professori Huxley, F. Fuller, Yarrell, Ogilby, John Gould, Edward Blyth ja Sir Joseph Paxton. Hän oli säännöllisessä kirjeenvaihdossa Charles Darwinin kanssa, antaen tietoa eläinten anatomiasta, pesimisestä ja elinympäristöistä. Darwin lahjoitti hänelle nimikirjoituksellaan varustetun Lajien synnyn (Origin of Species) ensipainoksen.

Hän oli syntyisin kampaajan 9-lapsisesta perheestä Covent Gardenista ja täysin itseoppinut. Ensimmäisessä maailmannäyttelyssä Lontoossa 1851 hän voitti eläintentäyttämisessä ensimmäisen palkinnon. Hän hoiti ja vartioi kuningattaren lintutarhaa Windsorisssa tämän poissa ollessa. Hän oli Crystal Palacen luonnonhistoriallisen osaston johtaja 1852–1859.

Myöhemmin hänestä tuli Lontoon eläintarhan johtaja vuosiksi 1859–1897. Hän esitti, että eläintarhan eläinten tulisi saada mahdollisimman luonnollista ruokaa ja asua niiden luonnollista elinympäristöä muistuttavassa tilassa ja että niiden tulisi saada olla sekä ulkona että sisätiloissa. Hän nimesi erään nuoren afrikannorsun Jumboksi. Hän julkaisi suuren määrän kirjoituksia eläintarhassa tekemistään havainnoista. Kirjoitukset julkaistiin kahtena kirjana hänen kuolemansa jälkeen, Wild Animals in Captivity (1898) ja Life among Wild Beasts in 'the Zoo' (1900).

Bartlettilla oli 7 lasta, joista Clarence oli eläintarhan apulaisjohtaja ja Edward Bartlett (1836–1908) Maidstonen museon intendentti Kentissä 1874–1890 ja Sarawakin museon intendentti Borneossa 1895–1897.

Bartlett kuvaili ja nimesi muun muassa ruskokiivin (Apteryx mantelli tai A. australis) 1852.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]