Bao

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee lautapeliä. Bao on myös taiwanilainen höyrytetty sämpylä.
Tansanialainen Bao-lauta

Bao on mancala-perheeseen kuuluva afrikkalainen lautapeli, jota pelataan erityisesti Tansaniassa ja Sansibarissa. Bao on kahden hengen peli, jossa ei ole lainkaan sattumaa.

Pelivälineet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peliin tarvitaan pelilauta, jossa on 32 koloa/kuppia neljässä kahdeksan kupin rivissä. Molemmat pelaajat hallitsevat oman puolen kahta kuppiriviä. Kahdessa keskimmäisessä rivissä pelaajan oikean käden puolen neljäs kuppi on neliön muotoinen muiden ollessa pyöreitä. Kuppia kutsutaan nimellä Nyumba (Talo).

Peliin tarvitaan lisäksi 64 siementä tai muuta vastaavaa pelinappulaa.

Pelin tavoite[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin voi voittaa kahdella tavalla. Ensisijainen tapa on tyhjentää vastustajan keskirivi (kutsutaan myös eturiviksi) siemenistä. Pelin voi voittaa myös tekemällä vastustaja siirtokyvyttömäksi, eli saattaa hänet tilanteeseen, jossa kupeissa on vain yksittäisiä siemeniä.

Pelin alkuasema ja Takasa-siirto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alussa pelaajilla on laudalla vain kymmenen siementä, kuusi Nyubassaan ja kaksi seuraavissa kahdessa oikean käden puoleisessa kupissa. Loput 22 kaksi siementä pelataan peliin vuorotellen. Tätä pelivaihetta kutsutaan Namuaksi. Peli voi päättyä jo Namua-vaiheessa eturivin tyhjentyessä.

Vuorollaan pelaaja kylvää kädestään siemenen eturivin kuppiin, jossa on ennestään siemeniä. Jos vastustajan vastapäisessä kupissa ei ole siemeniä, pelaaja poimii siemenet kylvämästään kupista ja kylvää ne haluamaansa suuntaan. Kylvä jatkuu edelleen kunnes viimeinen siemen päättyy tyhjään kuppiin. Tätä kutsitaan takasa-siirroksi, siirroksi, jossa ei tapahdu ryöstöä. Kylvön suunta ei muutu siirtovuoron aikana.

Nymba Takasan aikana. Nyuballa on erityisominaisuus, jos siinä on vähintään 6 siementä ja sitä ei ole purettu pelin aikana. Jos se on eturivin ainoa kolo, jossa on siemeniä, pelaaja kylvää siihen yhden siemenen ja poimii kaksi kylväen ne haluamaansa suuntaan. Nyumbaa ei siten tyhjennetä kokonaan.

Takasana aloitetun siirtovuoron aikana ei voi ryöstää.

Ryöstäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaajan on ryöstettävä, jos se on mahdollista. Ryöstö tapahtuu, kun pelaaja kylvää siemenen kuppiin, jossa on ennestään siemeniä ja jonka vastapäisessä vastustajan kupissa on myös siemeniä. Ryöstetyt siemenet kylvetään ryöstäjän puoleiselle eturiville jommastakummasta päätykupista alkaen. Jos pelaaja teki ryöstön neljästä keskimmäisestä kupista, hän saa valita kummasta päädystä siemenet kylvää. Jos siirrolla oli jo ennestään suunta, hän noudattaa tässä tapauksessa sitä. Jos ryöstö tapahtuu kahdesta laitimmaisesta kupista, kylvetään siemenet laudalle sen puolen päätykupista. Eli kylvösuunta voi muuttua tämän säännön mukaan.

Nyumba ryöstövuoron aikana. Jos Nyumbaa ei ole purettu ja siinä on vähintään kuusi siementä, pelaaja saa lopettaa kylvön halutessaan viimeisen siemenen päätyessä Nyumbaan.

Mtaji-vaihe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun kaikki siemenet on kylvetty peliin, siirrytään Mtaji-vaiheeseen. Kylvö aloitetaan kupista, jossa on vähintään kaksi siementä. Pelaajan pitää edelleen ryöstää, jos mahdollista. Takasa-siirto tulee aloittaa eturiviltä, jos mahdollista.