Zygorhiza

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zygorhiza
Zygorhiza kochiin luuranko National Museum of Natural Historyssa
Zygorhiza kochiin luuranko National Museum of Natural Historyssa
Fossiili
Myöhäiseoseeni
40,4–37,2 Ma
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Valaat Cetacea
Alalahko: Muinaisvalaat Archaeoceti
Heimo: Basilosauridae
Alaheimo: Dorudontinae
Suku: Zygorhiza
True, 1908
Laji: kochii
Kaksiosainen nimi

Zygorhiza kochii
Kellogg, 1936[1] (alun perin Zeuglodon hydrarchus, Carus, 1847)[2]

Synonyymit
  • Zeuglodon hydrarchos Carus, 1849
  • Zeuglodon hydrarchus Carus, 1849
  • Zygorhiza brachyspondylus True, 1908
  • Zygorhiza brachyspondylus minor True, 1908
  • Zygorhiza minor True, 1908
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Zygorhiza Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Zygorhiza Commonsissa

Zygorhiza on sukupuuttoon kuollut muinaisvalaiden suku myöhäiseltä eoseenilta. Fossiileja on löydetty Yhdysvaltojen itärannikolta, mutta todellisuudessa sen levinneisyysalue on saattanut olla huomattavasti laajempi.

Piirteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zygorhiza oli läheistä sukua Dorudonin kaltaisille primitiivisille valaille ja hieman kaukaisempaa sukua kuuluisalle Basilosaurukselle, joka oli jättimäinen peto ja saattoi saalistaa edellä mainittuja pienempiä lajeja. Vaikka Zygorhiza muistutti Basilosaurusta ruumiinmuodoltaan, sen ruumis oli pienempi ja mittasuhteiltaan lähempänä nykyisiä valaita. Sen ruumis oli noin kuusi metriä pitkä ja kallo noin metrin.

Zygorhizalla oli muodoltaan hyvin primitiiviset eturaajat, sillä kyynärnivel olivat vielä liikutettavissa. Myöhemmillä, moderneimmilla muodoilla eturaajojen nivelet olivat täysin sulautuneet ja muodostivat jäykän, helposti vedessä ohjattavan evän. Tämä piirre viittaa siihen että Zygorhiza on voinut palata maalle parittelemaan ja synnyttämään.‭ Zygorhizan takaraajat olivat surkastuneet, ja sen kallossa oli kauhistuttavat leuat tappavilla hampailla. Sen kaula koostui seitsemästä nikamasta.

Kuten kaikki sen ajan valaat,‭ ‬Zygorhiza saalisti muita meressä eläneitä eläimiä,‭ joko kaloja,‭ pienempiä merinisäkkäitä tai merilintuja.‭ Järeät hampaat ja verraten pitkät ja kapeat leuat muistuttivat varhaisempien merimatelijoiden kuten Mosasauruksen leukoja,‭ ja on hyvinkin mahdollista että Zygorhizan kaltaiset valaat kehittyivät samankaltaisen saalistajien ekologisen lokeron kuin ne.‭ Alkuvalaat kuitenkin elivät aikaisemmin ilmestyneiden vähintään yhtä suurten haiden varjossa, esimerkkinä Carcharocles ‬angustidens.

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Dixon, Dougal & Cox, Barry & Savage, R.J.G & Gardiner, Brian: The Macmillan illustrated encyclopedia of dinosaurs and prehistoric animals. New York: Collier Books, Macmillan Publishing Company, 1992. ISBN 0-02-042981-9. (englanniksi)
  • Zygorhiza Prehistoric Wildlife. Viitattu 30.3.2017. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. R. Kellogg. 1936. A Review of the Archaeoceti. Carnegie Institution of Washington 482:1-366
  2. C. G. Carus. 1847. Resultate geologischer, anatomischer und zoologischer untersuchungen über das unter den Namen Hydrarchos von Dr. A. C. Koch zuerst nach Europa gebrachte und in Dresden augestelte grofse fossile Skelett 1-15