Zoe Karbonopsina

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zoe Karvounopsina kuvattuna kolikossa.

Zoe Karbonopsina (m.kreik. Ζωή Καρβωνοψίνα, Zōē Karbōnopsina, joskus Καρβουνοψίνα, Karbūnopsina/Karvūnopsina, ”hiilisilmä”) oli Bysantin keisari Leo VI:n neljäs vaimo ja Konstantinos VII:n äiti. Hän oli sukua Theofanes Tunnustajalle.

Leo oli jo ennen avioliittoaan Zoen kanssa aiheuttanut skandaalin menemällä kolmannen kerran naimisiin. Kun kolmaskin vaimo, Eudokia, kuoli synnytyksen yhteydessä, kielsi patriarkka Nikolaos I Mystikos häntä menemästä enää uudelleen naimisiin. Leo ottikin Zoen aluksi vain rakastajattarekseen. Vuonna 905 Zoe synnytti Konstantinoksen, josta Leo halusi tehdä kruununperillisen, minkä takia hänen oli mentävä naimisiin Zoen kanssa.[1] Patriarkka kielsi tämän, mutta vuonna 907 Leo vaihtoi hänet Euthymiokseen, joka salli avioliiton, mutta kielsi Zoea saamasta basilissan eli keisarinnan arvoa.

Kun Leo kuoli vuonna 912, teki hänen seuraajansa Aleksanteri III Nikolaoksesta taas patriarkan ja Zoe karkotettiin keisarillisesta palatsista. Kun Aleksanteri kuoli vuonna 913, Zoe palasi ja syrjäytti patriarkan. Zoe otti nyt hallinnon omiin käsiinsä, Konstantinos kun oli vielä liian nuori hallitsemaan. Patriarkka sai kuitenkin palata sen jälkeen kun hän oli sallinut Zoen ottaa basilissan arvonimen.

Vuonna 919 kenraali Romanos Lekapenos syrjäytti Zoen ja pakotti tämän luostariin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ted Byfield, Paul Stanway: The Quest for the City : A.D. 740 to 1100 : Pursuing the Next World, They Founded this One, s. 140. Christian History Project, 2004. ISBN 9780968987360. Teoksen verkkoversio (viitattu 28.3.2014).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Edeltäjä:
Eudokia
Bysantin keisarinna
 
Seuraaja:
Helena