Zitadellen metroasema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Laiturinäkymä

Zitadellen metroasema on Berliinin metron U7-linjan asema. Se avattiin 1. lokakuuta 1984 osana U7:n laajentamista Rathaus Spandaulle. Se sijaitsee Haselhorstin alueella, Spandaun alueella lähellä samannimistä vanhaa Spandaun linnoitusta, johon viitataan myös aseman sisustuksessa.

Tämä asema eroaa huomattavasti U7-linjan luoteisosan suunnittelusta, johon yleensä rakennettiin vain keskuslaitureita, sivulaitureidensa vuoksi.

Aseman suunnittelunimeä Am Juliusturm käytettiin kuvaamaan sen sijaintia samannimisen kadun alla. Koska läheinen Spandaun linnoitus sisällytettiin kuitenkin jatkosuunnitteluun, käytettiin nimeä zitadelle.

Arkkitehti Rainer G. Rümmlerin suunnittelema tiilinen asemaseinä ja taidokkaasti suunnitellut sisäänkäynnit ovat silmiinpistäviä. Aseman seinällä roikkuu kaupungin karttoja ja valokuvia entisen itsenäisen Spandaun kaupungin henkilöistä.

Alun perin vuoteen 2016 mennessä asema oli tarkoitus muuttaa esteettömäksi ja varustaa kolmella hissillä.  Ensimmäinen hissi otettiin käyttöön 22. joulukuuta 2016.  Toinen hissi seurasi toukokuussa 2017, ja kolmas hissi pinnalle oli toiminnassa syyskuussa 2017. Kolmen hissin, uuden lattian ja sokeiden ohjausjärjestelmällä varustetun laituripinnoituksen asennus maksoivat noin 2,5 miljoonaa euroa.

Maaliskuussa 2017 ilmoitettiin, että metroasema, yhdessä kuuden muun pohjoisen U7-aseman kanssa, listataan historialliseksi muistomerkiksi.