Zhuangzi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zhuangzi
庄子
Zhuangzi uneksii olevansa perhonen
Zhuangzi uneksii olevansa perhonen
Henkilötiedot
Syntynyt [1]
Shangqiu [2]
Koulutus ja ura
Koulukunta taolaisuus
Tunnetut työt Zhuangzi

Zhuangzi (庄子 pinyin: Zhuāngzǐ; Wade-Giles: Chuang Tzŭ, muita muotoja Chuangtse, Chuang Zi, Chuangzi yms.) eli suomeksi mestari Zhuang oli taolainen filosofi. Hän kirjansa tunnetaan hänen omalla nimellään Zhuangzi. Hän eli 300-luvulla eaa.

Zhuangzi syntyi Mengin kaupungissa (蒙城 Méng-chéng), Songin kuningaskunnassa, joka on nykyisessä Henanissa. Hänen perhenimensä oli Zhuang ja ristimänimensä Zhou (周 Zhōu). Hänet tunnetaan myös nimillä Ménglì (蒙吏 Mengin virkamies), Méng Zhuāng (蒙莊 Zhuang Mengistä) ja Méngsǒu (蒙叟 Mengin vanhus).

On luultavaa, että Zhuangzi ei kirjoittanut kokonaan nimiinsä pantua kirjaa, vaan ehkä ainoastaan luvut 1–7 ja muutamia muita kohtia. Tähän viittaa näiden tekstiosuuksien osoittama huomattavan säkenöivä äly, loistava huumori ja vahva persoonallisuus. Kirjan ainoassa säilyneessä laitoksessa, jonka toimitti Guo Xiang n. vuonna 300 jaa., on 33 lukua. Muissa laitoksissa on kiinalaisen historiankirjoituksen mukaan ollut jopa 52 lukua.

Zhuangzi kehitteli daon ajatusta edelleen Daodejingin pohjalta. Hänen pääfilosofiansakenen mukaan? oli, että elämämme on rajallista, mutta tieto on rajatontaselvennä. Kirjassaan hän esittää,lähde? että kaikella on aina kaksi eri puoltaselvennä.

Zhuangzin ystäviin lukeutui Hui Shi (Wade-Giles: Hui Shih) eli Huizi (Wade-Giles Hui Tzu), mestari Hui, jonka kanssa hän mielellään väitteli. Tällaista väittelyä kuvaa eräs Zhuangzin katkelma nimeltä ”Kalan onni” (魚之樂 yúzhīlè).

Zhuangzi ja Huizi olivat kävelyllä Hao-joen rantavallilla, kun Zhuangzi sanoi: ”Näetkö miten kalat tulevat pinnalle ja uivat ympäriinsä miten mielivät. Tuosta kalat todella pitävät.”

Huizi vastasi: ”Ethän sinä ole kala, mistä sinä tiedät mistä kalat pitävät?”.
Zhuangzi sanoi: ”Ethän sinä ole minä, joten mistä voit tietää, etten minä tiedä mistä kalat pitävät?”

Huizi sanoi: ”Minä en ole sinä, joten en tietenkään tiedä mitä sinä tiedät. Sinä et kuitenkaan ole kala ja se todistaa, ettet sinä tiedä mistä kalat todella pitävät.”
Zhuangzi sanoi: ”Ah, mutta ellei sinulla ole mitään sitä vastaan, niin palataanpa sinun alkuperäiseen kysymykseesi. Kysyit, mistä minä voin tietää mistä kalat todella pitävät. Niinpä sinä tiesit minun tietävän sen jo esittäessäsi kysymyksen. Ja minä tiedän sen tästä Hao-joen rannalta.”

Kirjan toinen tunnettu katkelma on ”Zhuang Zhou näkee unta perhosesta” (莊周夢蝶 Zhuāng Zhōu mèng dié).

Kerran Zhuangzi näki unta, että oli perhonen, joka lepatteli ympäriinsä onnellisena tehden, mitä huvitti. Hän ei tiennyt olevansa Zhuangzi. Äkkiä hän heräsi ja siinä hän oli, oikeasti ja epäilemättä Zhuangzi. Hän ei kuitenkaan tiennyt, oliko hän Zhuangzi, joka oli uneksinut olevansa perhonen vai perhonen, joka uneksi olevansa Zhuangzi. Zhuangzin ja perhosen välillä täytyy olla joku ero! Tätä kutsutaan asioiden muutokseksi.

Zhuangzin filosofia vaikutti suuresti kiinalaisen buddhalaisuuden, erityisesti chanin (tunnetaan japanilaisella nimellä zen) kehitykseen.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Joutilaan vaelluksesta. Lukuja Chuangtsen kirjasta. Suomentanut Pertti Nieminen. Kai Nieminen on suomentanut luvut 13, 14 ja 33. 2. tarkistettu painos (1. painos: Otava, 1991). Helsinki: Basam Books, 2015. ISBN 978-952-260-361-6.
  • Zhuangzi: The Complete Writings. Englanniksi kääntänyt Brook Ziporyn. Cambridge: Hackett Publishing Company, Inc. ISBN 978-1-62466-855-5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. (fr) Ranskan kansalliskirjasto, BnF catalogue général, Pariisi, Ranskan kansalliskirjastoView and modify data on Wikidata . Tieto on haettu Wikidatasta.
  2. Andrew Bell (kuvitus Andrew Bell), Encyclopædia Britannica, Encyclopædia Britannica Inc. (OCLC 71783328, BnF FRBNF12294436)View and modify data on Wikidata . Tieto on haettu Wikidatasta.