Zhang Heng

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zhang Heng
張衡
Zhang Heng vuonna 1955 painetussa postimerkissä.
Zhang Heng vuonna 1955 painetussa postimerkissä.
Henkilötiedot
Koko nimi 張衡
Syntynyt78
Kuollut139
Kansalaisuus kiinalainen
Ammatti tähtitieteilijä, matemaatikko, keksijä, taiteilija, runoilija ja valtiomies
Koulutus ja ura
Tutkimusalue tähtitiede, matematiikka

Zhang Heng (kiin.: 張衡; pinyin: Zhāng Héng; Wade–Giles: Chang Heng; 78139) oli kiinalainen tähtitieteilijä, matemaatikko, keksijä, taiteilija, runoilija ja valtiomies itäisen Han-dynastian aikaan.

Zhang Hengin aikaan tähtitieteilijöiden tehtävä Kiinassa oli luoda ja ylläpitää kalentereita, ennustaa taivaalla tapahtuvia ilmiötä ja pitää kirjaa tapahtuneista. Kiinasta kulki silkkitie Intiaan ja Zhang sai vaikutteita sen kautta tulevia vaikutteita sekä teki monia edistyksellisiä keksintöjä. Hän arvioi piin arvoksi tai 3,1622. Hän keksi myös vaunun jolla saattoi mitata kolme litä joka on noin 1 500 metriä. Tämä oli ensimmäinen tunnettu matkamittari.[1][2]

Yksi Zhangin tunnetuimmista keksinnöistä oli maailman ensimmäisen seismografi,[3] joka havaitsi maanjäristysten kardinaalisuunnat. Seismografissa oli ruukku jossa oletetaan olleen jonkinlainen heiluri joka vapautti ruukun ulkopuolella olevien kahdeksan lohikäärmeen leukoihin laitetuista palloista maanjäristyksen vastakkaisella puolella olevan pallon. Laitteella pystyi havaitsemaan maanjäristyksen suunnan muttei voimakkuutta.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Shea, Marilyn: Zhang Heng 张衡 (78-139 AD) Hua.umf.maine.edu. toukokuu 2007. Arkistoitu 8.7.2008. Viitattu 26.1.2019 (englanniksi).
  2. Kettunen, Tanja & Bast, Terese: Kiinan kulttuurivihko, s. 16. lähde kiinalaiselle pituusmitalle. . Teoksen verkkoversio (viitattu 26.1.2019).
  3. Serena Chang: The First Seismograph The World Of Chinese. 2015. Arkistoitu 2.3.2017. Viitattu 1.3.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zhang Hengin seismografi.
Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.