Zehlendorf

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zehlendorfin sijainti Steglitz-Zehlendorfissa ja Berliinissä

Zehlendorf on yksi Berliinin kaupunginosista (saks. Ortsteil). Se sijaitsee Steglitz-Zehlendorfin hallintoalueella (Bezirk) lounaisessa Berliinissä. Se on pinta-alaltaan 18,8 neliökilometrin suuruinen ja sen asukasluku oli vuoden 2011 lopussa 58 469.[1] Väestötiheys on siten 3105 asukasta/km². Zehlendorfin vanha keskusta sijaitsee etelään Dahlemin kaupunginosasta. Idässä Zehlendorf rajoittuu Lichterfelden ja lännessä Nikolasseen kaupunginosiin.

Varhaisin tunnettu kirjallinen mainita Zehlendorfista on vuodelta 1242, jolloin se tunnettiin muodossa Cedelendorp. Vuonna 1872 perustettiin itsenäinen Zehlendorfin maalaiskunta (saks. Landgemeinde Zehlendorf). Maalaiskunta liitettiin vuonna 1920 Berliiniin, jolloin syntyivät Zehlendorfin kaupunginosa sekä samanniminen hallintoalue, johon kuuluivat lisäksi Dahlemin, Nikolasseen ja Wannseen kaupunginosat. Vuoden 2001 alussa Zehlendorfin hallintoalue yhdistettiin Steglitzin hallintoalueen kanssa Steglitz-Zehlendorfin hallintoalueeksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Einwohnerinnen und Einwohner am Ort der Hauptwohnung in Berlin am 31.12.2011 nach Ortsteilen und Altersgruppen (PDF) Amt für Statistik Berlin-Brandenburg. Viitattu 5.6.2012. (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Zehlendorf.
Tämä Saksaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.