Zbigniew Cybulski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zbigniew Cybulski
Katowice - Zbigniew Cybulski 02.JPG
Henkilötiedot
Syntynyt3. marraskuuta 1927
Kuollut8. tammikuuta 1967 (39 vuotta)
Näyttelijä
Merkittävät roolit Maciek (Tuhkaa ja timanttia), Alfons van Worden (Saragossan salaisuus), Kowalski-Malinowski (Salto)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Zbigniew Hubert Cybulski (3. marraskuuta 1927 Kniaze8. tammikuuta 1967) oli tunnetuin ja suosituin toisen maailmansodan jälkeisen ajan puolalainen näyttelijä, jonka maineikkain työ on Andrzej Wajdan ohjaama elokuva Tuhkaa ja timanttia vuodelta 1958. Häntä on usein verrattu James Deaniin,[1] jonka kanssa hänellä oli yhteistä tavanomaisesta poikkeava näyttelemistyyli ja se että hän kuoli traagisella tavalla suhteellisen nuorena. Häntä on pidetty 1900-luvun parhaimpiin kuuluvana näyttelijänä[2].

Cybulski opiskeli Krakovan teatterikoulussa, josta hän valmistui 1953. Hän aloitti uransa Gdańskissa teatterissa ja perusti yhdessä ystävänsä kanssa ylioppilasteatterin. 1960-luvun alussa hän siirtyi Varsovaan, jossa hän näytteli muutamissa kokeellisissa teattereissa.

Cybulskin muistolaatta onnettomuuspaikalla Wrocławin rautatieasemalla.

Cybulskin maine perustuu erityisesti hänen elokuviinsa. Merkittäviä töitä hän teki elokuvan alalla vuodesta 1958, jolloin valmistui Wajdan elokuva ja Aleksander Fordin Ósmy dzien tygodnia. Hän näyttelijä pääosaa Jörn Donnerin elokuvassa Rakastaa, jossa toista pääosaa näytteli Harriet Andersson[3]. Hän näytteli myös useissa televisionäytelmissä.

Cybulski kuoli onnettomuudessa Wrocławin rautatieasemalla: Hän yritti hypätä jo vauhdissa olleeseen junaan, mutta putosi portaalta junan alle ja kuoli. Hänet haudattiin Katowiceen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kava Esitykset luettu 28.10.2008
  2. Film-makers on film: István Szabó, Telegraph luettu 28.10.2008
  3. Rakastaa Elonetissä

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]