Zapovednik

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wrangelinsaari kuuluu tiukasti suojeltuihin Venäjän alueisiin.

Zapovednik (ven. заповедник, monikko: заповедники) eli luonnonpuisto on entisen Neuvostoliiton alueella käytettävä termi, joka tarkoittaa suojeltua aluetta, joka on ”pysyvästi luonnontilassa”. Se on määriteltyjen alueiden ympäristönsuojelun tiukin aste, jolla alue suojellaan tarkasti ja yleisön pääsyä sinne on rajoitettu.

Ensimmäinen zapovednik on vuonna 1916 Baikaljärven rannalle perustettu Barguzinin luonnonsuojelualue. Sen taustalla oli 1910 professori Ivan Borodinin ja metsätieteilijä Grigori Morozovin tekemä ehdotus suojelualueverkostosta.[1]

Neuvostoliiton aikana oli mahdollista perustaa laaja zapovednik-verkosto, kun valtio omisti maan ja kaikki luonnonvarat ja sillä oli valta tehdä suojelupäätöksiä. Zapovednikien käyttö oli tieteellistä tutkimusta lukuun ottamatta kiellettyä. 1990-luvun alkupuolella zapovendikit avattiin tarkasti valituilla reiteillä koulutusta ja matkailua varten.[1]

Venäjällä oli vuonna 2016 kaikkiaan 103 zapovednikia, ja niitä on myös muissa entisen Neuvostoliiton maissa.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Harmon, David & Putney, Allen D. (toim.): The Full Value of Parks. Rowman & Littlefield Publishers Inc, 2003. ISBN 0-7425-2714-X. Google-kirjat (viitattu 22.12.2016).

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Harmon & Putney, s. 227–228.
  2. Elena Nikolaeva: A vision for protected areas in North Eurasia 31.7.2016. IUCN, International Union for Conservation of Nature. Viitattu 22.12.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Zapovednik