Zafar Futehally

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zafar Futehally (vas.), Alan Morley ja R. T. Chacko Keralassa vuonna 2002.

Zafar Rashid Futehally (19. maaliskuuta 1920 Andheri11. elokuuta 2013[1]) oli intialainen luonnontutkija ja luonnonsuojelija.

Futehally opiskeli taloustieteitä St. Xavier’s Collegessa Bombayssa. Valmistuttuaan hän työskenteli Dynacraft Machine Companyssa vuodesta 1942 alkaen. Se oli perheyhtiö, jota johtivat hänen veljensä ja serkkunsa. Futehally on kaukaista sukua Salim Alille. Hänen puolisonsa Laeeq Futehally on Alin sisaren- tai veljentytär. Heidän kaksi lastaan, tyttäret Zahida ja Shama, ovat kirjailijoita. Vuonna 1973 Futehally muutti Bangaloreen.

Futehally perusti vuonna 1959 Newsletter for Birdwatchers -nimisen, vuosittain ilmestyvän lintutieteellisen lehden. Hänet nimitettiin Bombay Natural History Societyn kunniapuheenjohtajaksi. Vuonna 1965 Futehally organisoi IUCN:n kokouksen New Delhissä, hänet valittiin järjestön johtokuntaan 1966 ja varapuheenjohtajaksi 1969. Hän osallistui useisiin IUCN:n järjestämiin kampanjoihin, ja hänelle myönnettiin useita kunnianosoituksia. Toimiessaan muun muassa WWF:ssä hänellä oli suora yhteys silloiseen pääministeriin Indira Gandhiin.

Futehally kirjoitti useita kansantajuisia lehtiartikkeleita. Vuonna 2007 hän toimitti ja julkaisi intialaisten lintuharrastajien antologian India through its birds.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Naturalist Zafar Futehally dead Yahoo! News. 12.8.2013. Yahoo!. Viitattu 14.8.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]