Salim Ali

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sálim Ali, syntyessään Sálim Moizuddin Abdul Ali (12. marraskuuta 1896 Sulaimani Bohra, Bombay27. heinäkuuta 1987) oli intialainen lintutieteilijä ja luonnontieteilijä. Hänet tunnettiin "Intian lintumiehenä"" ("Birdman of India") ja hän oli ensimmäisiä intialaisia ornitologeja, joka suoritti järjestelmällistä tutkimusta Intiassa. Hänen kirjansa ovat edistäneet suuresti Intian ammatillista ja harrastelijapohjaista lintututkimusta.

Salim Ali

Salim Ali syntyi Sulaimani Mustali Ismaili (Sulaimani Bohra) muslimiperheeseen kymmenentenä ja nuorimpana lapsena. Hän jäi orvoksi 10-vuotiaana ja kasvoi enonsa Amiruddin Tyabjin ja lapsettoman tätinsä Hamida Begumin kanssa keskiluokkaisessa taloudessa Khetwadissa Bombayssa. Hänen toinen setänsä oli kuuluisa Intian vapaustaistelija Abbas Tyabji.

Salim Alin kiinnostuksen lintuihin herätti W. S. Millard, joka toimi Bombayn luonnonhistoriallisen seuran (Bombay Natural History Society (BNHS)) sihteerinä, ja joka auttoi häntä määrittämään epätavallisen värisen varpusen, jonka hän oli ampunut. Millard määritti linnun tarhavarpuseksi (Gymnoris xanthocollis) ja esitteli Salimille seuran täytettyjen lintujen kokoelman. Tämä tapaus oli käännekohta Salimin elämässä ja hän päätti ryhtyä lintutieteilijäksi, joka oli siihen aikaan sangen epätavallinen uravalinta. Myös hänen serkustaan Humayun Abdulalista tuli ornitologi.

Salim Alin peruskoulutus tapahtui St. Xavier's Collegessa Bombayssa. Ali jätti lukion kesken ja matkusti Tavoyhin Burmaan. Täällä hän perehtyi alueen linnustoon. Hän palasi Intiaan 1917 ja suoritti opintonsa päätökseen, suorittaen gradunsa eläintieteessä. Vuonna 1918 Ali avioitui kaukaisen sukulaisensa Tehminan kanssa.

Ali epäonnistui tavoitteessaan päästä Zoological Survey of Indian (ZSI) lintututkijaksi, johtuen sopivan akateemisen loppututkinnon puuttumisesta. Hänet palkattiin vasta-avatun Prince of Wales Museumin lehtoriksi Bombayhin ja hän päätti suorittaa lisäopintoja. 1928 hän matkusti Saksaan, missä hän opiskeli professori Erwin Stresemannin johdolla Berliinin eläintieteellisessä museossa.

Ali palasi Intiaan 1930 ja havaitsi lehtorinpaikkansa menetetyksi. Epäonnistuttuaan työpaikan saamisessa Ali ja Tehmina muuttivat Kihimiin, joka on merenrantakylä Mumbain lähellä. Täällä Ali ryhtyi tutkimaan riisikutojan (Ploceus philippinus) biologiaa. Hänen julkaisunsa riisikutojasta vuonna 1930 tuotti hänelle arvostusta lintutieteen kentällä.

Ali suoritti järjestelmällisiä tutkimusmatkoja Intian tärkeimpiin osavaltioihin. Tutkimuksia tukivat paikalliset valtion johtomiehet. Hugh Whistler avusti häntä tutkimuksissa ja esitteli hänet Richard Meinertzhagenille, jonka jälkeen he suorittivat tutkimusmatkan Afganistaniin.

Salim Alin vaikutuksesta Bharatpurin lintuhoitola ja Silent Valleyn kansallispuisto pelastettiin. Vuonna 1990 perustettiin Sálim Ali Centre for Ornithology and Natural History (SACON) Anaikatty'hin Coimbatoreen Intian hallituksen ympäristö- ja metsäministeriön (Ministry of Environment Forests (MoEF)) avustuksella.

Ali äänestettiin Intian kansallisen tiedeakatemian (Indian National Science Academy) jäseneksi 1958. Hänelle myönnettiin kolme kunniatohtorin arvonimeä ja 1985 hänet nimitettiin Intian parlamentin ylähuoneen jäseneksi. Salim Ali kuoli 91-vuotiaana eturauhassyöpään.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • The Book of Indian Birds (Salim Ali et. al.)
  • Pictorial Guide to the Birds of the Indian Subcontinent (Salim Ali et. al.)
  • Handbook of the Birds of India and Pakistan, 8 osaa (Salim Ali ja Sidney Dillon Ripley)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]