ZSD Nysa

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
ZSD Nysa 522

Nysa oli puolalainen pakettiauto, jota valmistettiin 1950-luvulta vuoteen 1994. Nysasta valmistettiin myös ambulansseja ja poliisiautoja.

Nysa oli pääosin tarkoitettu armeijan ja tiedustelun käyttöön, ja sen sivuovi oli suunniteltu tehokkaaseen poistumiseen. Puolan mellakantorjuntajoukot (ZOMO) käyttivät tummansinisiä Nysia, ja monet puolalaiset yhä yhdistävät tumman Nysan ZOMOon.

Nysa vastasi aika lailla Saksan demokraattisen tasavallan Barkasia, paitsi että Nysa oli suurempi. Barkasin ja Nysan muotoilu olivat perin samankaltaisia. Suomeen on tuotu muutama Nysa kokeilumielessä 1960-luvulla. Jopa Puolassa Nysa on jo harvinainen auto, toisin kuin vaikkapa Zuk, joka on hieman samankaltainen auto.

Nysan valmistus lopetettiin 1990-luvulla, kun Puolan ZOMO järjestettiin uudelleen eikä heillä ollut varaa ostaa niin hitaita ja täysin vanhentuneita autoja. Näin ZOMO siirtyi länsimaisiin pakettiautoihin ja Nysan valmistus lakkasi vuonna 1994 380 575 valmistetun Nysan jälkeen. Nykyään PFS-yritys valmistaa Nysa-tehtaalla Polonez Truck -autoa ja Clic-kaupunkiautoa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta ZSD Nysa.