Yves Montand

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Yves Montand (vasemmalla)

Yves Montand (alk. Ivo Livi, 13. lokakuuta 1921 Monsummano Alto, Toscana, Italia9. marraskuuta 1991 Senlis, Italia) oli italialais-ranskalainen näyttelijä ja laulaja.

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Montandin perhe muutti Italiasta Ranskaan melkein heti hänen syntymänsä jälkeen. Montand kasvoi Marseillessa, jossa hän nuorena miehenä työskenteli siskonsa parturiliikkeessä. Hän aloitti viihdeuransa laulajana. Hänet "löysi" Édith Piaf vuonna 1944 Pariisissa ja hän sai osan Piafin show’sta. Samalla hänestä tuli myös Piafin rakastaja.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hänestä tuli nopeasti kansainvälisesti tunnustettu näyttelijä, joka esitti päärooleja lukuisissa elokuvissa. Vuonna 1951 hän meni naimisiin ranskalainen näyttelijättären, Simone Signoretin, kanssa ja he näyttelivät lukuisia kertoja samoissa elokuvissa. Avioliitto oli, kaikkien tietojen mukaan, erittäin harmoninen kestäen Signoretin kuolemaan asti vuonna 1985. Tämä siitäkin huolimatta että Montandilla oli lukuisia kuuluisia rakkaussuhteita muiden kanssa. Niistä kuuluisin oli rakkaussuhde Marilyn Monroen kanssa. Montand näytteli yhdessä Marilynin viimeisistä elokuvista Lemmenloukku (Let's Make Love, 1960).

Uransa aikana Montand näytteli eurooppalaisten elokuvien lisäksi myös lukuisissa amerikkalaisissa elokuvissa sekä Broadwayn teattereissa. Hän voitti uransa aikana kaksi César-palkintoa, jotka ovat ranskalaisen elokuvan vastine Oscarille. Vuonna 1986 hän näytteli arvostelumenestyksessä Rakkauden lähde, joka nosti hänen suosiotaan mm. Yhdysvalloissa.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Montandin sai ainoan lapsensa Valentinin toisen vaimonsa Carole Amielin kanssa vuonna 1988. Sen lisäksi eräs nainen väitti hänen olevan lapsensa isä, mutta väite kumottiin Montandin kuoleman jälkeen DNA-testien avulla. Montand kuoli 70-vuotiaana sydänkohtaukseen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]