Yushō

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yushō (jap. 油症) on sana, jota käytetään kuvaamaan 1960-luvun lopulla Japanissa Fukuokan prefektuurissa potilaiden kokemia iho- ym. oireita, jotka johtuivat saastuneesta riisiöljystä.

Japanin Fukuokassa tapahtui vuonna 1968 riisiöljyn saastuminen PCB-öljyllä, jota oli vuotanut rikkoutuneesta lämmönvaihtimesta riisiöljyn sekaan. Seurauksena oli ainakin 1 200 ihmisen myrkytys PCB-yhdisteillä ja niiden epäpuhtauksilla polyklooratuilla dibentsofuraaneilla (PCDF) ja dibentso-p-dioksiineilla (PCDD). Keskimääräinen altistus henkeä kohti oli yli 600 mg PCB-yhdisteitä ja yli 3 mg PCDD/F-yhdisteitä. Altistuksen on arvioitu olleen 154 000 pg/kg päivässä (I-TEQ-yksikköinä, ks. Dioksiinit.) Tämä on 100 000 kertaa tavanomainen tausta-altistus. Oireina oli mm. silmien Meibomin rauhasten laajentuminen ja liikaeritys, silmäluomien turvotus ja ihon ja limakalvojen pigmentaatio. Potilaille syntyneet vauvat olivat normaalia pienempiä, niillä oli epätavallista pigmentaatiota ja joillain vastasyntyneillä ennenaikaisia hampaita. Miespotilailla syöpä näyttää lisääntyneen. Vaikutukset ovat todennäköisesti johtuneet ennen muuta PCDF-yhdisteistä, vähemmän dioksiininkaltaisista PCB-yhdisteistä ja PCDD-yhdisteistä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tuomisto J, Vartiainen T, Tuomisto JT. Dioksiinit ja PCB-yhdisteet: synopsis. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2011. http://www.thl.fi/dioksiini