Ys (Ranska)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
E. V. Luminaisin maalaus Flight of King Gradlon, by E. V. Luminais, 1884 (Musée des Beaux-Arts, Quimper)

Ys, myös Is, Ker-Is tai Ker-Ys on bretagnelaisen perimätiedon mukaan mereen vajonnut kaupunki, joka olisi keskiajan alussa sijainnut Douarnenezin lahdella Bretagnen länsirannikolla.

Kaupungin perustaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perimätiedon eräiden versioiden mukaan Ys olisi sijainnut merenpinnan alapuolella. Sen perustajaksi mainitaan Gradlon, Cournouaillen kuningas, joka olisi rakentanut sen tyttärensä Dahutin pyynnöstä. Toisen tarinan mukaan se olisi rakennettu 2000 vuotta ennen Gradlonin aikaa alkujaan merenpinnan yläpuolelle, mutta koska maa hitaasti vajosi, Gradlonin aikana se olisi ollut nousuveden aikana merenpinnan alapuolella. Sitä suojasi tulvilta suuri pato, jossa ollut portti avattiin laivoja varten laskuveden aikana. Portin ainoa avain oli kuninkaan hallussa.

Tuho[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Legendan mukaan Ys olisi ollut maailman kaunein kaupunki, mutta Dahutin vaikutuksesta siitä tuli todellinen synnin ja paheiden pesä. Hän olisi järjestänyt orgioita ja tappanut rakastajansa aina aamun koittaessa. Lähetyssaarnaaja Pyhä Winwaloe saapui kaupunkiin saarnaamaan ja varoittamaan Jumalan vihasta ja rangaistuksesta, mutta Dahut ja muut kaupungin asukkaat eivät suhtautuneet häneen vakavasti.

Eräänä päivänä muuan punaiseen pukeutunut ritari saapui Ysiin. Dahut pyysi häntä luokseen, ja yhtenä iltana ritari suostui. Keskellä yötä puhkesi myrsky, ja meren aallot mursivat padon portteineen. Dahut sanoi ritarille: "Raivotkoon myrsky, mutta kaupungin portit ovat vahvat, ja isälläni, kuningas Gradlonilla on niiden ainoa avain." Tähän ritari vastasi: "Isäsi, kuningas nukkuu. Voit helposti ottaa häneltä sen avaimen." Dahut varasti avaimen isältään ja antoi sen ritarille, joka osoittautui itse paholaiseksi. Tarinan eri versioiden mukaan tällöin joko ritari tai juopunut Dahut itse olisi avannut portin.

Koska portti avattiin myrskyn ja nousuveden aikana, vuoren kokoinen aalto vyöryi Ysin yli. Kuningas Gradlon ja hänen tyttärensä nousivat hevosen selkään. Pyhä Winwaloe lähestyi heitä ja sanoi Gradlonille: "Työnnä takaisin takanasi istuva demoni." Ensin Gradlon yritti kieltäytyä, mutta lopulta hän myöntyi ja työnsi tyttärensä mereen. Meri nielaisi Dahutin, josta tuli merenneito Morgen.

Gradlon pakeni Quimperiin, josta tuli hänen uusi pääkaupunkinsa. Hänen muistokseen pystytettiin ratsastajapatsas, joka on edelleen paikoillaan Pyhän Corentinin katedraalissa Quimperissa.

Ennen tuhoa Ysiin oli tarinan mukaan kuitenkin ehditty jo rakentaa kristillisiä kirkkoja, ja sanotaan, että niiden kellojen ääni on edelleen toisinaan tyynellä säällä kuultavissa meren alta. Tunnetaan myös vanha ennustus, jonka mukaan Pariisi tulee kerran vajoamaan veden alle, jolloin Ys samalla nousee merestä. Erään kansanomaisen selityksen mukaan Pariisin nimikin johtuisi bretonin kielen sanoista Par-Is, "Ysin kaltainen".

Tarinan katsotaan viittaavan kristinuskon voittoon kelttiuskonnosta, sillä Pyhän Winwaloen kerrotaan käännyttäneen Gradlonin.

Kulttuurisia viittauksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Claude Debussyn preludi Uponnut katedraali (ransk. La Cathédrale Engloutie) viittaa nimellään Ysin legendaan. Sen eräät kohdat tuovat mieleen sen, miltä kirkonkellojen ääni saattaisi kuulostaa veden alta kuultuna.

Ys on myös laulaja ja lauluntekijä Joanna Newsomin albumi vuodelta 2006..[1]

Ysin mukaan on saanut nimensä myös japanilaisen Falcom-yhtiön videopelisarja Ys, joka on tullut suosituksi sekä Japanissa että Yhdysvalloissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. DC303 - Joanna Newsom - Ys (Arkistoitu – Internet Archive)