Yrityksen optimikoko

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Yrityksen optimikoko on taloustieteellinen käsite, jolla kuvastetaan tehokkainta kokoa, jolla yritys tuottaa eniten voittoa. Toisaalta yritykset eivät voi kasvaa loputtomiin, sillä byrokratia kasvaa liian suureksi eikä yritysjohto enää kykene hallitsemaan liian laajamittaista tuotantoa. Toisaalta transaktiokustannukset kasvavat liiaksi, jotta markkinataloudessa yritykset katoaisivat kokonaan ja ihmiset ostaisivat vain toisiltaan tuotteita, yksittäisten henkilöiden koordinoidessa tuotantoa ja ostaessa palveluita ja sopiessa toisiltaan.

Yritysten optimikoko määrittyy "tee vai osta" -päätösten myötä, joissa yrityksen pitää päätellä, tuleeko halvemmaksi ostaa tietty tuotannontekijä tai oheispalvelu vai tuottaa se itse. Tämä hallitsee yritysten vertikaalista kokoa.

On ennustettavissa, että transaktiokustannusten pienentyessä sähköisen liiketoiminnan ja kaikenlaisen tehostumisen myötä tulevaisuudessa kaikenlaisten yritysten (optimi)koko on pienemässä.

Gore Corp. (Gore-Tex (R)) on valinnut organisatoriseksi yksikkökooksi 120 työntekijää. Yritysten kokoa valvotaan rakentamalla uuden yksikön pysäköintialueelle tilaa vain 120 autolle. Kun pysäköintialue käy liian pieneksi ja työtekijät alkavat pysäköidä autojaan nurmikolle, on aika jakaa yksikkö kahtia. Yrityksen tavoitteena on pitää organisaatio matalana ja strukturoimattomana. Goren tutkimusten mukaan 120 hengen yksikkö on suurin, missä kaikki voivat tuntea toisensa. Mikäli henkilömäärä on suurempi, pitää rakentaa byrokratiaa ja piirtää organisaatiokaavioita paletin pitämiseksi kasassa.

Lähteet: The tipping point, Malcolm Cladwell , Gore - Corporate culture