Yonten Gyatso

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yonten Gyatso

Yonten Gyatso tai Yon-tan-rgya-mtsho (15891617) oli jinong ja neljäs dalai-lama. Hän syntyi Mongoliassa Tiibetin kalenterin mukaan maan ja härän vuoden 12. kuukauden kuudentena päivänä. (Muiden lähteiden mukaan hän kuitenkin on syntynyt Maan ja härän vuoden ensimmäisen kuukauden aikana.) Chokur-heimon kaanin Tsultrim Choejen poikana[1] ja T'n'm-mongolien Altan Khanin ja hänen toisen vaimonsa PhaKhen Nulan pojanpoika Yonten Gyatso oli mongoli, joten hän on toinen kahdesta ei-tiibetiläisestä tunnustetusta dalai-lamasta kuudennen dalai-laman lisäksi, joka oli monpa. Kuitenkin monpat voidaan nähdä joko Tiibetin alaryhmänä tai heille lähisukuisena kansana.

Tunnistaminen jälleensyntyneeksi dalai-lamaksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiibetin valtion oraakkelit Lamo Tsangpa ja Nechung olivat molemmat ennustaneet, että seuraava reinkarnaatio syntyisi Mongoliassa. Tänä aikana kolmas dalai-laman pääsihteeri Tsultrim Gyatso lähetti kirjeen Tiibetin viranomaisille siitä, että uudelleensyntyminen oli tapahtunut, ja yksityiskohtia joistakin hänen syntymäänsä liittyvistä ihmeistä.

»Hänet tunnustivat Drêpungin luostarin valtuuskunta ja Ü'n prinssit, jotka olivat menneet Kweisuihin (Köke Qoto, Sisä-Mongoliassa) häntä tapaamaan 1601[2]»

Kun hän oli jo kymmenen vuotta vanha, Yonten Gyatso lähti Tiibetille vuonna 1599 isänsä, tiibetiläisten munkkien ja virkamiesten sekä tuhannen mongolilaisen kokoisen ratsuväen kanssa. He saapuivat perille 1603 pysähdyttyään ensin kaikilla reitin tärkeimmillä luostareilla.

Dalai-lamana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Gyatso saapui Lhasaan, hänelle annettiin neljännen dalai-laman arvo. Hänet vihki virkaansa Tsonkapan suvun jatkaja Sangen Rinche, joka oli Gadenin luostarin entinen apotti.

Hän aloitti opinnot Drepungin luostarissa, jossa hän oli neljännen panchen-laman Lobsang Chökyi Gyaltsenin oppilas, ja vuonna 1614 hänet vihittiin munkiksi.[1]

Yonten Gyatsosta tuli Drepungin apotti ja myöhemmin myös Sera-luostarin apotti.

Monet tiibetiläiset eivät tunnustaneet häntä, ja heillä oli useita yrityksiä palauttaa valta, mitä toimintaa Kagyupa-kilta tuki. Vuonna 1605 yksi Kagyun tukemista prinsseistä hyökkäsi Lhasaan ja ajoi mongolien ratsumiehet ulos. Kun hän oli 21-vuotias, soturit hyökkäsivät Drepungin luostariin ja Yonten Gyatso joutui pakenemaan.

Vuonna 1616 hän vetäytyi luoliin Sangyib Hot Springsin yläpuolelle, joka oli kuuluisa Padmasambhavan jalanjäljestä, joka jäi sinne kallionvärisenä, kun hän valtasi kentän 700-luvulla.

Hän kuoli 27-vuotiaana epäilyttävissä olosuhteissa (toiset sanovat että hänet oli myrkytetty, mutta tästä ei ole todisteita) tulilohikäärmeen vuoden 12. kuussa (tammikuussa 1617).

Hänen pääneuvonantajansa oli Sonam Rapten (Sonam Choephel), joka myöhemmin löysi ”Chong-Gya-pojan” viidenneksi dalai-lamaksi ja joka sitä ennen oli viidennen dalai-laman, Desin viransijainen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b The Dalai Lamas web.archive.org. 13.12.2005. Viitattu 10.9.2019.
  2. Stein, Rolf Alfred: Tibetan Civilization. Stanford University Press. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
Edeltäjä:
Sonam Gyatso
Dalai-lama
4. dalai-lama
Seuraaja:
Lobsang Gyatso
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:4th Dalai Lama