Yleismaailmallinen oikeusneuvosto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yleismaailmallisen oikeusneuvoston rakennus Israelin Haifassa.

Yleismaailmallinen oikeusneuvosto on bahai-uskon korkein hallintoelin. Sen päärakennus sijaitsee Bahain maailmankeskuksessa Israelin Haifassa.

Yleismaailmallisen oikeusneuvoston juuret ulottuvat Shoghi Effendin hallinnollisiin järjestelyihin, jossa hän loi alkuvaiheessa kansalliset ja paikalliset neuvostot. Vuonna 1951 hän perusti kansainvälisen keskuselimen International Bahai Council. Se loi pohjaa Effendin kuoleman jälkeen vuonna 1962 perustetulle Yleismaailmalliselle oikeusneuvostolle.[1]

Ylin uskon tulkitsija

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleismaailmallinen oikeusneuvosto on yhdeksänhenkinen yli toimielin. Sillä on oikeus säätää lakeja kaikista niistä asioista, joista Baha’ullah ei itse antanut säädöstä. Se voi perua tai muuttaa säätämiään lakeja olosuhteiden muuttuessa. Yleismaailmallisen oikeusneuvoston jäsenillä, kuten ei muidenkaan bahai-neuvostojen jäsenillä, ei ole yksilöinä minkäänlaista valtaa tai eritysoikeuksia, vaikka heitä kunnioitetaan.

Yleismaailmallinen oikeusneuvoston lisäksi eri maista löytyvät kansalliset neuvostot sekä näiden alla monet paikalliset neuvostot. Kahden viimeksi mainitun tason henkilöt valitaan vaaleilla, joihin voivat osallistua kaikki 21 vuotta täyttäneet bahait.[2] Vastaavasti Kansallisten neuvostojen jäsenet valitsevat yhdeksänhenkisen Yleismaailmallisen oikeusneuvoston aina viideksi vuodeksi kerrallaan.[3]

  • Dictionary of Beliefs and Religions. Originally published 1992 as Chambers Dictionary of Beliefs and Religions. Great Britain: The Wordsworth, 1995. ISBN 1-85326-354-0. (englanniksi)
  1. Dictionary of Beliefs and Religions 1992, s. 481
  2. Being Baha'i: Governance and leadership National Spiritual Assembly of the Baha'is of the United States. Arkistoitu 30.4.2010. Viitattu 30.7.2010. (englanniksi)
  3. The Universal House of Justice Bahá'í International Community. Viitattu 11.8.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]