Yleismaailmallinen oikeusneuvosto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Bahai-usko
Bahai star.svg

Keskeiset henkilöt

Bab
Baha’ullah
Abdulbaha’
Shoghi Effendi

Kirjoitukset

Kaikkein pyhin kirja
Varmuuden kirja
Kätketyt sanat
Seitsemän laaksoa
Bahai-uskon kirjoitukset

Hallinto ja tapakulttuuri

Bahain maailmankeskus
Oikeusneuvosto
Bahai-kalenteri

Historia

Historia · Aikajana
Šaikhilaisuus · Baabilaisuus
Bahai-uskon vainot

 n  k  m 

Yleismaailmallisen oikeusneuvoston rakennus Israelin Haifassa.

Yleismaailmallinen oikeusneuvosto on bahai-uskon korkein hallintoelin. Sen päärakennus sijaitsee Bahain maailmankeskuksessa Israelin Haifassa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleismaailmallisen oikeusneuvoston juuret ulottuvat Shoghi Effendin hallinnollisiin järjestelyihin, jossa hän loi alkuvaiheessa kansalliset ja paikalliset neuvostot. Vuonna 1951 hän perusti kansainvälisen keskuselimen International Bahai Council. Se loi pohjaa Effendin kuoleman jälkeen vuonna 1962 perustetulle Yleismaailmalliselle oikeusneuvostolle.[1]

Hallinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylin uskon tulkitsija[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleismaailmallinen oikeusneuvosto on yhdeksänhenkinen yli toimielin. Sillä on oikeus säätää lakeja kaikista niistä asioista, joista Baha’ullah ei itse antanut säädöstä. Se voi perua tai muuttaa säätämiään lakeja olosuhteiden muuttuessa. Yleismaailmallisen oikeusneuvoston jäsenillä, kuten ei muidenkaan bahai-neuvostojen jäsenillä, ei ole yksilöinä minkäänlaista valtaa tai eritysoikeuksia, vaikka heitä kunnioitetaan.

Vaalit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleismaailmallinen oikeusneuvoston lisäksi eri maista löytyvät kansalliset neuvostot sekä näiden alla monet paikalliset neuvostot. Kahden viimeksi mainitun tason henkilöt valitaan vaaleilla, joihin voivat osallistua kaikki 21 vuotta täyttäneet bahait.[2] Vastaavasti Kansallisten neuvostojen jäsenet valitsevat yhdeksänhenkisen Yleismaailmallisen oikeusneuvoston aina viideksi vuodeksi kerrallaan.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Dictionary of Beliefs and Religions. Originally published 1992 as Chambers Dictionary of Beliefs and Religions. Great Britain: The Wordsworth, 1995. ISBN 1-85326-354-0. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dictionary of Beliefs and Religions 1992, s. 481
  2. Being Baha'i: Governance and leadership National Spiritual Assembly of the Baha'is of the United States. Viitattu 30.7.2010. (englanniksi)
  3. The Universal House of Justice Bahá'í International Community. Viitattu 11.8.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]