Yksinäinen hiihtäjä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yksinäinen hiihtäjä on seikkailuromaani (The Lone Skier, 1947).

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Italian Cortinassa sijaitsee Col da Vardan pieni hiihtokeskus johon kuljetaan eräänlaisella köysiradalla. Brittiläinen käsikirjoittaja Neil Blair saa ystävältään Derek Engelsiltä tarjouksen tehdä käsikirjoitus elokuvaan Yksinäinen hiihtäjä; elokuva osin kuvattaisiin juuri Col da Vardassa ja mukaan lähtee kookas kuvaaja Joe Wesson. Koska paikka on suhteellisen eristetty - sinne pääsee vain suksilla ja köysiradalla - paljastuu että todellinen syy oli natsien sotavuosina piilottama kulta-aarre. Paikalla olikin sekalainen seurakunta: italialainen taloa hoitava pariskunta jotka jäävätkin ulkopuolisiksi, italialainen gangsteri ja parittaja Stefan Valdini, ilotyttö Carla Rometta, gangsteri Gilbert Mayne, kreikkalainen natsi Keramikos sekä Blair, Wesson ja Engels.

Kullasta nousee sisällissota; Mayne ampuu Valdinin ja köyttää Carlan tämän huoneeseen; nyt hän pakottaa loput miehet kaivamaan varastohuoneen lattian auki; kultalaatikot löytyvät mutta ne ovatkin täynnä multaa; gangsteri raivostuu ja menee huoneeseensa pohtimaan - mutta italialainen talonmies vapauttaakin vihasta suunniltaan olleen Carlan joka telkeää Maynen oven, kaataa sen ali kannullisen petrolia ja sytyttää tulipalon joka lopulta tuhoaa koko rakennuksen.

Carla ja Mayne käyvät kaksintaistelun haulikolla ja pistoolilla Maynen ikkunassa - molemmat kuolevat. Engels selviää palosta ehjin nahoin ja lähtee hiihtäen hälyttämään apua, mutta viimeinen vihollinen, Keramikos, lähtee perään. Nyt paikalle tulee kauas näkyneen tulipalon hälyttämänä muuta apuvoimaa; Blair ja Wesson pelastetaan. Engels ruhjoutuu pahoin kivikossa kaatuessaan hiihtomatkalla ja kuolee Blairin käsiin. Keramikosin ruhjoo hengiltä lumivyöry jonka hän itse aiheutti ampumalla pakenijan perään. Kullan kohtalo jää auki. Blair arvelee tietävänsä missä se olisi mutta hänen mukaansa se oli jo tappanut liikaa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.