Yamakasi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yamakasi on parkouria, free runningia ja muunlaisia akrobaattisia harjoituksia yhdistävä ranskalainen ryhmä, jonka katsotaan kehittäneen parkourin.

Nimi yamakasi on johdettu lingalan kielestä. Ilmaisu Ya makási tarkoittaa suomeksi lähinnä sanapareja "vahva mies, vahva henki", ja siihen sisältyy lajin alkuperäinen ja edelleen voimassa oleva keskeinen tavoite: vahva yksilö on vahva niin ruumiiltaan, hengeltään kuin arvoiltaankin. Termiä yamakasi käytetään myös yleisnimenä kuvaamaan erityistä esittämisen muotoa erotuksena edellä mainituista samantapaisista lajeista.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yamakasin perustivat vuonna 1997 Pariisin lähiöistä kotoisin olevat David Belle, Sébastien Foucan, Yann Hnautra, Charles Perrière, Malik Diouf, Guylain N'Guba-Boyeke, Châu Belle Dinh, Laurent Piemontesi ja Williams Belle. Ryhmä hajosi 1998 David Bellen ja Sébastien Foucanin jätettyä sen erimielisyyksien vuoksi. Vuoden kuluttua Laurent Piemontesi, Châu, Williams ja Yann perustivat ryhmän uudelleen. [1]

Nykyisin parkourina tunnetun "liikkumisen taiteen" (ransk. l'art du deplacement) kehittivät Ranskassa 1980-luvulla nämä yhdeksän nuorta miestä. Ajatuksena on edetä kaupunkimaisessa ympäristössä pisteestä A pisteeseen B niin nopeasti kuin mahdollista, yamakasissa kuitenkin ilman esteettistä painopistettä. Näin ollen yamakasin harjoittaja esittää voltteja ja temppuja, mutta parkouraajat eivät niitä tee. Näillä ja free runningilla on kuitenkin joitakin eroja.

Viitteitä populaarikulttuuriin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ryhmä on näytellyt kahdessa fiktiivisessä elokuvassa, vuonna 2001 ensi-iltansa saaneessa, Luc Bessonin tuottamassa elokuvassa Yamakasi sekä sen vuonna 2004 tehdyssä jatko-osassa The Great Challenge. Vuonna 2007 ESPN, Laurent Piemontesi ja Châu Belle Dinh tekivät parkour-raportin Yamakasin jäsenistä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "http://tracer2000.free.fr/us/indexus.html" Parkour -virallinen kotisivu englanniksi