Yagan (Australia)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Piirros Yaganin irtileikatusta päästä, sulat oli lisännyt eräs pään omistaneista englantilaisista.

Yagan (179511. heinäkuuta 1833) oli noongar-heimoon kuulunut australian aboriginaali, joka taisteli Australian rajaseutusodissa eurooppalaisia siirtolaisia vastaan lähellä nykyistä Perthin kaupunkia. Kun hän oli johtanut useita hyökkäyksiä siirtolaisten kimppuun, hänen kiinniotostaan elävänä tai kuolleena luvattiin palkkio. Eräs valkoinen siirtolainen ampui Yaganin vuonna 1833, hänen päänsä irrotettiin ja se lähetettiin Lontooseen. Lopulta pää haudattiin merkitsemättömään hautaan, josta se kaivettiin ylös vuonna 1997 ja palautettiin Australiaan haudattavaksi seuraavana vuonna. Yaganista tuli aboriginaalien väärinkohtelun symboli Länsi-Australian aboriginaalien keskuudessa.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yagan kuului noongar-heimoon ja tarkemmin whadjuk-ryhmään, joka käsitti hänen lisäkseen noin 60 henkeä. Hän syntyi luultavasti vuonna 1795. Yaganin isä oli Midgegooroo, joka oli tuolloin whadjukien päällikkö. Eräiden historioitsijoiden mukaan Yagan oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta[1], useimpien lähteiden mukaan hän oli kuitenkin naimaton ja perheetön. Yaganilla oli korkeasta asemasta kertovia tatuointeja ja hän oli ilmeisesti ryhmänsä johtohahmoja. Vuonna 1829 saapuivat ensimmäiset brittiläiset siirtolaiset. Parin vuoden ajan brittien ja noongarien suhteet pysyivät suhteellisen hyvinä, mutta suhteet alkoivat kiristyä siirtolaisten ryhtyessä aitaamaan noongarien maita. Metsästysmahdollisuuksien vähettyä noongarit alkoivat tappaa siirtolaisten karjaa ja varastaa jauhoja[2].

Ensimmäinen väkivaltainen yhteenotto tapahtui vuonna 1831, kun siirtolaiset väijyttivät Yaganin perheryhmään kuuluneita aboriginaaleja näiden ollessa varastamassa perunoita. Siirtolaisten avatessa tulen yksi aboriginaali sai surmansa. Aboriginaalit kostivat hyökkäämällä perunamaan omistajan tilalle, jossa joko Yagan tai Noongar tappoi tilanomistajan palvelusväkeen kuuluneen miehen keihäällään. Vuonna 1832 Yagan johti toista hyökkäystä, jossa kuoli yksi siirtolainen. Tämän jälkeen Yaganin kiinniotosta tarjottiin 20 punnan palkkio. Yagan saatiin kiinni ja hänet tuomittiin kuolemaan murhasta. Hänet pelasti eräs siirtolainen, joka puolusti häntä perustellen, että Yagan oli sotavanki ja hän vain puolusti alueitaan siirtolaisten invaasiolta. Yagan ja muutama muu aboriginaali karkotettiin Carnac-saarelle, josta he kuitenkin karkasivat samana vuonna. Hallitus ei kuitenkaan ryhtynyt kiiniottoyrityksiin.

Vuoden 1833 alussa muutamat siirtolaiset olivat yhteydessä Yaganiin ja onnistuivat luomaan ystävälliset suhteet tähän. Hieman myöhemmin Yagan joutui kuitenkin taas vaikeuksiin siirtolaisten kanssa, kun Yaganin johtama ryhmä yrtti varastaa jauhoja eräästä kaupasta. Kaupan omistaja ampui ryöstäjiä kohti osuen Yaganin veljeen, joka kuoli myöhemmin haavoihinsa. Yagan kosti hyökkäämällä siirtolaisten vaunuja vastaan tappaen kaksi siirtolaista, minkä jälkeen hänestä tarjottiin taas kiiniottopalkkiota. Kaksi teini-ikäistä poikaa ampui Yaganin 11. heinäkuuta 1833.[2]

Hautaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuoleman jälkeen Yaganin pää irrotettiin ja hänen selkänahkansa nyljettiin voitonmerkeiksi. Ruumis haudattiin jonkin matkan päähän ampumispaikasta. Pää lähetettiin Lontooseen antropologisiin tutkimuksiin. Pää oli ensin yksityiskokoelmissa, joista se päätyi lopulta Liverpoolin museoon vuonna 1894. Museo päätti hävittää pahasti maatuneen pään 1964 ja se haudattiin yhdessä perulaisen muumion ja mokomokain kanssa Evertonin hautausmaalle. Myöhemmin paikallinen sairaala hautasi hautapaikan päälle kuolleina syntyneitä lapsia. 1980-luvulla noongarit alkoivat vaatia päätä takaisin, mutta sen olinpaikasta ei tuolloin ollut tietoa. Pää löydettiin lopulta vuonna 1993, mutta koska haudan päälle oli tehty uusia hautoja, pään kaivamiseen ylös ei saatu lupaa ennen kuin vasta vuonna 1997. Yaganin pää haudattiin viimein Swan Valleyn muistomerkkipuistoon 10. heinäkuuta 2010[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Natvie's Again! The Perth Gazette, and Western Australian Journal. 1833. Viitattu 11.7.2010. (englanniksi)
  2. a b Yagan ( - 1833) Australian Dictionary of Biography Online. Viitattu 11.7.2010. (englanniksi)
  3. Aboriginal warrior's final resting place ABC News. Viitattu 11.7.2010. (englanniksi)