Xingut

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kuikurojen perinteinen kylä.

Xingut ovat Brasilian Xingu-joen seudun intiaanikansoja, joilla on eri taustoista huolimatta yhteinen kulttuuri. Xingut rakensivat suuria pyöreitä kyliä, joiden keskellä oli suuri aukio. Kayapót ovat tunnetuin xingukansa. Alkujaan heitä oli kymmeniä tuhansia. Eurooppalaisten orjanetsijöiden saapuminen 1750 xingujen alueella aiheutti väestön suuren vähenemisen. mm tautien takia. Henkiin jääneet Xingut pakenivat eurooppalaisia syrjäisille seuduille. Alimmillaan Xingujen määrä oli 1950-luvulla, jolloin heitä oli noin 500. Xinguja asuu nykyään 32 kylässä noin 3000.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mato Grossoon saapui väkeä lännestä noin 500 jaa. Ylä-Xingun kaivauksissa ja muissa tutkimuksissa on löydetty kolmenlaisia muinaisia keskuksia: asutus- ja seremoniakeskuksia, asutuskeskuksia ja keskuksia joissa ei ollut rakennuksia,

Suuressa keskuksessa "X11", Kuhikugussa lienee asunut karibin sukuisia kiikuroita.

Tyypillinen kylä oli paaluaitojen ympäröimä, päällikön talo keskellä. Muita korkeissa asemissa olevia asui koillisessa tai lounaassa. Rannan puoleista sivua ei aidattu. Asutuskeskuksia oli 20. Keskuksissa asui yhteensä noin 50000 asukasta noin 30000 km² alueella.

Keskuksia yhdistivät tiet. Niistä leveät olivat yleensä itä-länsi-suuntaisia, kapeat pohjois etelä-suuntaisia.

Leveiät tiet yleensä 20 m levyisiä, jopa 40 m levyisiä [1].

Xingukansoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • awetit, kalapalot, kamaiurát, kayapót, kuikurot, matiput, mehinakot, nahukuát, suyát, trumait, waujat ja yawalapitit.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nieminen, Aatos (käännös): Historian arvoitukset: matka mysteerien maailmaan, s. 130-131. Gummerus, 2014. ISBN 9789512097272.