XOR-portti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
XOR-portti.

XOR-portti (engl. XOR gate, sanoista exclusive or, joskus käytetään suomalaista nimitystä poissulkeva tai, ehdoton tai tai eri) on looginen portti, joka vastaa eksklusiivinen disjunktio -operaatiota. Operaatiosta käytetään logiikassa joskus symbolia tai . Sen merkitys on ”toinen ja vain toinen on tosi”, ts. propositiologiikan kaavana:

ja totuustauluna:

p0 p1 p0 xor p1
0 0 0
0 1 1
1 0 1
1 1 0

Normaalista looginen vertailusta OR:sta, se eroaa vain yllä olevan taulukon viimeisestä kohdasta. Tavallinen OR (tai) on tosi myös silloin, kun molemmat ovat tosi.

Xor ja salaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietotekniikassa xor on yleisesti käytetty bittioperaatio. C-kielen kaltaisissa kielissä ja Javassa operaatio merkitään ^. Pascal:ssa kuten esimerkiksi Delphi, FreePascal ja Lazarus käytetään varattua sanaa xor [1]. Xoria käytetään salauksessa symmetrisenä salausmenetelmänä. Salaus perustuu avaimen ja lähdetekstin xor-operaatioon: salakielinen teksti saadaan tekemällä XOR operaatio avaimen kanssa ja se puretaan samalla tavalla: salakielinen teksti XOR avain. Jos avain on vähintään yhtä pitkä kuin viesti, salaus on teoriassa mahdoton murtaa. Tällaiseen menetelmään perustuvaan salausta kutsutaan kertakäyttö- (one-time pad) tai Vernamin menetelmäksi. Sen huono puoli on avaimen kertakäyttöisyys. Avaimien pituuden ja kertakäyttöisyyden vuoksi Vernamin menetelmää ei yleensä sovelleta käytäntöön sellaisenaan.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]