World Green Building Council

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

World Green Building Council (WGBC) on kansallisten Green Building Councileiden maailmanlaajuinen verkosto, joka on omistautunut edistämään rakennetun ympäristön kestävyyssiirtymää. WGBC on sitoutunut edistämään vihreän rakentamisen politiikkaa, teknologiaa ja käytäntöjen kehittämistä, jotka edistävät kestävää rakentamista ja rakentamista[1].

WGBC perustettiin vuonna 1999, ja sillä on tällä hetkellä yli 70 jäsenjärjestöä, jotka edustavat yli 32 000 jäsenorganisaatiota maailmanlaajuisesti. Suomalainen Green Building Council Finland on WGBC:n jäsenorganisaatio. WGBC:n keskeisiä tavoitteita ovat rakennusten hiilijalanjäljen pienentäminen, uusiutuvien energialähteiden käytön edistäminen sekä rakennuksen asukkaiden terveyden ja hyvinvoinnin parantaminen[2][3].

Järjestön missio ja toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

WGBC:n missio on yhdistää paikallisia järjestöjä kansainväliseksi liikkeeksi. Järjestö tavoittelee toimialalle "systeemistä muutosta" ilmastotoiminnan, terveellisyyden ja kiertotalouden mukaisesti. [4]

WGBC:n toiminta jakautuu viiteen maantieteelliseen alueeseen: Afrikka, Amerikat, Tyynenmeren Aasia, Eurooppa sekä Lähi-Itä ja Aasia. Euroopan verkoston jäsenenä on parikymmentä Green Building Councilia ja kahdeksan yritysjäsentä, jotka rahoittavat toimintaa suoraan. Verkosto edistää vertaisoppimista ja yhteistyötä sekä toteuttaa vaikuttamistyötä EU:ssa.[5][6]

WGBC tarjoaa myös erilaisia ​​resursseja ja työkaluja rakennusalan ammattilaisille, poliittisille päättäjille ja muille sidosryhmille kestävien rakennusten ja yhteisöjen kehittämisen tukemiseen. Näitä ovat ohjeet, sertifikaatit ja koulutusohjelmat, jotka auttavat edistämään kestäviä rakennuskäytäntöjä ja -tekniikoita[7].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Home World Green Building Council. Viitattu 12.5.2023. (englanniksi)
  2. About us World Green Building Council. Viitattu 12.5.2023. (englanniksi)
  3. Green Building Council Finland Green Building Council Finland. Arkistoitu 5.6.2023. Viitattu 12.5.2023.
  4. Our mission World Green Building Council. Viitattu 12.5.2023. (englanniksi)
  5. WorldGBC launches EU policy briefing on Whole Life Carbon constructiondigital.com. 12.4.2023. Viitattu 12.5.2023. (englanniksi)
  6. Europe World Green Building Council. Viitattu 12.5.2023. (englanniksi)
  7. About us World Green Building Council. Viitattu 12.5.2023. (englanniksi)