Win-t

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Win-T eli Warfighter Information Network – Tactical on Yhdysvaltojen armeijan kehittämä sotilasverkko jolla eri kulkuneuvot, pääasiassa helikopterit ja hävittäjät voidaan reaaliaikaisesti liittää samaan verkkoon.

Kehitystyö alkoi Joint Network Node Network (JNN-N) nimellä Yhdysvalloissa vuonna 2004, jolloin Increment 1 -malli suunniteltiin Irakin valvontatehtäviin.[1] Marraskuussa 2005 WIN-T läpäisi ensimmäiset suunnitelmatarkastukset ja hieman myöhemmin rakennettiin toimiva prototyyppi. Kehitystyö on lähestymässä loppuaan ja ensimmäiset kyseisellä teknologialla varustetut kulkuneuvot otetaan käyttöön vuoden 2008 aikana. Vuonna 2013 Increment 2 -malli otettiin käyttöön Afganistanin valvontatehtäviin.[1] Kehitystyö on tähän mennessä maksanut n. 10 miljardia dollaria.

Perustan verkolle luovat maatukiasemat ja itse kulkuneuvot jotka muodostavat soluverkon. Verkkoon on mahdollista liittää tarpeen mukaan myös satelliitteja. Verkkoon voidaan lisätä myös muita kiinteitä asemia kuten tulenjohto ja ilmatorjunta, jolloin kaikki informaatio, jota verkon alueella on saatavissa, voidaan jakaa myös kaikille sitä tarvitseville tarpeen mukaan.

Verkko osaa itse automaattisesti korjata itsensä ja muotoutua tarpeen vaatiessa uudelleen, esimerkiksi laajentaa solujen kantamaa lisäämällä lähetystehoa, tai jos soluverkko jakautuu taistelutilanteessa kahtia, voidaan se yhdistää automaattisesti satelliittien välityksellä.

Verkko tukee tietojen synkronointia, VoIP:ia,QoS:sia ja IPv4 over IPv6:sta. Win-T toimii kenttäsovelluksena GIG:lle eli Global Information Gridille. Win-T pystyy 64-512kb/s nopeuksiin riippuen etäisyyksistä ja linkitettyjen kulkuneuvojen määrästä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Warfighter Information Network-Tactical (WIN-T) Comminucations. General Dynamics Mission Systems. Viitattu 28.12.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Defence Update